Почитаме светеца, покровител на дома и децата

    Светецът, покровител на дома и семейството- Свети Мина почитат днес християните.

    Миряните се събраха преди обед за храмовия празник на манастира “Свети Мина“ край Димитровград. Литургията за празника отслужи архиерейският наместник на Хасковска духовно околия Георги Тодев. За миряните беше раздаден и курбан.

    Свети Мина е също покровител на сираците и бездомните.

    Смята се за патрон и покровител и на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

    Считан е за закрилник на жените, затова в посветения му за почит ден, пред иконата на светеца се отправят молитви за здраве на децата.

    В житието на Мина се разказва за пътя му към вярата. В Египет той бил войник. Бил измъчван заради това, че изповядвал християнската вяра и отказвал да да принесе задължителната жертва на боговете, а накрая и посечен. Останките му били пренесени в Александрия и погребани в почести. В голяма част от живота си Мина обитавал планините, защото смятал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

    В народните традиции Свети Мина е покровител и господар на вълците. Хората вярвали, че хищниците му се подчинявали и затова той ги пускал, и той ги прибирал. Затова се счита, че денят на неговия празник започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи.

    На този ден празнуват Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини