Падат всички противоепидемични мерки заради спада на заболеваемост от Ковид-19

Противоепидемичните мерки, наложени заради епидемията от Ковид-19 у нас падат. В тази връзка към настоящия момент няма да бъдат издавани заповеди за въвеждането на нови, съобщиха от Министреството на здравеопазването.

Решението е заради наблюдавания спад на на разпространението на вируса и тежестта на протичане на инфекцията у нас.

Към 16 ноември на базата на 14-дневно наблюдение в страната се отчитат 69,62 случая на 100 хил. население, като продължава отчитаният от средата на месец октомври спад в броя на новорегистрираните лица.

За региона ан Хасково 14-дневната заболеваемост е 60 души на 100 хиляди. През последните 24 часа има шестима новорегистрирани с коронавирус.

Към днешна ковид картата на страната е зеле-зоната, която отчита ниска заболяемост, изключение правят само областите Перник, София и Габрово, които са в жълто и там на базата на двуседмично проследяване новозаболелите са над 100 души.

Натоварване на здравната система в страната не се отчита, зает е 4,8% от капацитета на болничните легла спрямо определените за лечение болнични легла през предходните пандемични вълни. Отчита се спад с 20% на броя новохоспитализирани лица на седмична база от началото на месец ноември.

Регионалните здравни инспекции трябва да информират по места лечебните заведения и да следят за спазването на мерките по превенция и контрол на вътреболнични инфекции. Това разпореждане е свързано с отбелязването на ръстът на заболяемостта от остри респираторни заболявания напоследък.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    И
    И
    6 -1
    18:17, 16 ное 2022
    Отдавна няма ковит , изпрахте парите вече , сега се готви нов вирус ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини