Директори в Неохим искат да строят фотоволчатични централи на близо 2000 дка, но в хасковско

Фирма иска да строи фотоволчатични централи край хасковските села Узунджово и Александрово на площ от над 1 771 дка. Това става ясно от докладна записка до Общинския съвет на Хасково, внесена от кмета Станислав Дечев.

Фирмата която иска да инвестира във възобновяема енергия е фирма „Неоват“. Според справка в търговския регистър фирма „Неоват“ е регистрирана на 25 октомври 2022 г., капиталът й е 100 000 лева. В борда на директорите са трима души – Стефан Димитров Димитров, Мирослав Димитров Димитров и Димчо Стайков Георгиев. Тримата са свързани с торовия завод „Неохим“ в Димитровград.

В нея се иска хасковския парламентаристи да дадат предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж до 5 години на „Неоват“ АД със седалище и адрес на управление в Димитровград върху общо 17 общински имота без търг или конкурс.

16 от имотите са край Узунджово, а само един е край Александорово, който е с площ от близо 70 дка в местността „Трите чуки“.
Намерението е фотоволтаичните електроцентрали да произвеждат годишно над 180 МWh чиста възобновяема енергия. Произведената от ФвЕц електроенергия ще бъде реализирана на пазара посредством двустранни договори за продажба на електроенергия с публични и/или частни субекти – предприятия, развиващи своята дейност в района на община Хасково и на свободния пазар на електрическа енергия.

Докладна записката ще бъде гласувана на предстоящото заседание на Общинския съвет в Хасково на 25 ноември. Посочено е, че при изграждане на фотоволтаичните централи край двете села ще има ползи за общината.

Ето какви ще са те:

„Значителни приходи от учредяването на право на строеж върху посочените общински имоти, както и постъпването на местни данъци и такси по повод учредяването на вещни права за изграждане на ФвЕЦ, тяхното финансиране и изграждане.
Увеличаване на енергийната самостоятелност на района.

Откриване и поддържане на нови работни места, които биха били стимул на много от местните жители да не напускат родното си място с цел по-добра професионална реализация.

С Инвестиционното намерение дружеството възнамерява да запази земеделското ползване на терените, като развива и допълнителна стопанска дейност като пчеларство, животновъдство и билкарство чрез запазване на тревните площи и на флората в рамките на имотите в техния естествен вид.

Чрез осъществяване на Инвестиционното намерение, Община Хасково ще подобри своята икономическа самостоятелност и ще реализира финансови постъпления от ползването на имотите. Не на последно място, конкурентната цена на електрическата енергия би довела до привличане на нови инвестиции в района и продължаване на процеса на развитие на същия“.

Припомняме, че друга фирма ще строи фотоволтаичен парк между селата Книжовник и Долно Войводино с площ от около 4 000 дка. Публикация може да видите тук.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини