Турция настоява САЩ да "прекратят всякаква подкрепа" за кюрдските бойци в Сирия

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар поиска днес от своите съюзници, начело със САЩ, да "прекратят всякаква подкрепа" за сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), предадоха турските медии.

Потвърждаваме, че СЗН са равностойни на ПКК (Кюрдската работническа партия, призната за терористична организация от Турция и западните й съюзници, бел. ред.). Настояваме съюзниците ни и най-вече САЩ да прекратят всякаква подкрепа за терористите, заяви Акар, цитиран от проправителствения турски вестник "Тюркийе".

Анкара смята СЗН за терористична организация. Според турските власти СЗН и Кюрдската работническа партия (ПКК) са разклонения на една и съща организация. СЗН обаче е подкрепяна от Вашингтон в борбата с джихадистката групировка "Ислямска държава".

Късно снощи държавният департамент на САЩ изтъкна необходимостта от деескалация на напрежението в Сирия и добави, че се противопоставя на некоординираните военни действия в Ирак в рамките на турската операция "Лапа-меч".

Русия също призова турските си партньори към сдържаност, за да бъде предотвратена по-нататъшна ескалация на напрежението в Сирия. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини