„Зелена“ светлина за инвеститор на модерна инсталация за преработка на боклук край сметището в с.Гарваново

Изображение 1 от 4

    Общинският съвет на Хасково даде „зелена“ светлина за задвижване на ходовете по инвестиция за изграждане на модерна инсталация за преработка на RDF отпадъци и производство на електрическа енергия върху общинска земя, до депото за отпадъци край с.Гарваново.

    Местният парламент гласува предварително съгласие за учредяване право на строеж на инвеститора „Еко титан инженеринг“ ООД.

    За да представят проекта, инсталацията и механизма, по който тя ще действа, на Общинската сесия присъстваха представителите на инвеститора и фирмата, проектирала инсталацията.

    Темата предизвика сериозни дебати в залата. Общинските съветници зададоха редица сериозни въпроси за действието на инсталацията и вредните емисии, които биха могли да се отделят в околната среда.

    При презантацията стана ясно, че инсталацията по задание е направена за деполимеризация на RDF. Тя е патентована в България. RDF е гориво, произведено от различни видове отпадъци, като „твърди битови отпадъци“, промишлени сухи отпадъци и отпадъци от различни търговски обекти. По състав е смес от материали, които са с по-висока горимост, като хартия и пластмаса, например.

    Инсталацията е иновативна и ще действа чрез пиролиза, която представлява термохимичен процес на термично разлагане на биомаса при отсъствие на кислород и при висока температура. А това е щадящ околната среда подход, посочи Славчо Георгиев, който е управител на фирмата, проектирала съоръжението.

    Той обясни, че при пробите му са горени дори гуми и резултатите отново са били добри относно замърсяването на околната среда.

    Инсталацията ще е с капацитет на преработка 1,5 т. боклук на час за производството на 1,5 мегавата електроенергия на час.

    Ако на един човек се пада по 1 кг отпадък, то 40 % от него е RDF, обясни експертът. Това означава, че съоръжението, което инвеститорите искат  да внедрят край депото за отпадъци до Гарваново, ще може да обработва целия този вид отпадък от него.

    Всички отпадни продукти при пиролизата при също се събират и се използват.

    „Това е крачка напред към използването на щадящи технологии за по-чиста околна среда“ , казаха от инвестиоционната кампания.

    По думите на кмета на Хасково Станислав Дечев ползите от инвестицията ще са действително големи за общината и гражданите, тъй като сумите, които се дават за депонирането на отпадъците са сериозно перо. Освен това ще се намали периода на рекултивация на сметището.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ro
      Roko
      29 -1
      16:49, 25 ное 2022
      Има ли фирми които да не са наши,все от обкръжението на герб
      • Си
        синът
        24 -3
        17:06, 25 ное 2022
        Синът си гласува на татко завода. Всичко е точно!
    • 2
      Да
      давате ли си сметка
      16 -1
      18:05, 25 ное 2022
      че това ще замърсява въздуха?С колко пари ще намалите обяснете моля таксата смет за сметка на мръсния въздух който ще дишаме?После ще ги гоним да си сменят филтрите ... и я ги накараме да ги сменят , я не! Като в Димитровград в момента ...
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини