Новата страст на милиардерите

Разчитането на личния геном е новият хит сред милиардерите, пише британският в. "Таймс", цитиран от БТА.

Само за 70 000 долара (42 000 британски лири) човек получава лъскава сребърна кутия, с флашка в нея, поставена върху кадифена основа. На пръв поглед това изглежда доста неизгодна сделка, но всъщност важни са не кутията и флашката, а съдържанието на флашката.

На него е записан декодираният личен геном на клиента, платил 70 000 долара. Тази сума изглежда доста малка в сравнение с 3-те милиарда долара, които бяха похарчени за разчитането за първи път на човешкия геном.

Този проект беше завършен през 2003 г. след 13-годишни усилия. Сега разчитането на личните геноми вече се извършва доста по-бързо, между 6 и 8 седмици и стотина членове на световния елит на милиардерите вече са се сдобили с прословутата сребърна кутия с флашката, съдържаща информацията за техния личен геном.

Списъкът на чакащите пък набъбва с всеки месец.

Две американски фирми предлагат услугата. Това са Кном (Knome) и Илумина (Illumina). Според изпълнителния директор на Кном - Хорхе Конде, до 2015 г. услугата "разчитане на личния геном" ще поевтинее доста, ще струва само 1000 долара и ще бъде извършвана само за няколко дни.

До 2007 г. на планетата е имало само три разчетени лични човешки генома, припомня Конде. Той разказва, че е посетил домовете на някои от клиентите на фирмата. Някои от тях държат флашката с генома си в сребърното сандъче на видно място в домовете си.

Други са прехвърлили информацията на компютрите си. Трети са затворили сандъчето в сейфовете си заедно с бижутата си. Някои учени са скептично настроени към услугата "предоставяне на разчетен личен геном". Те смятат, че подобни услуги трябва да се извършват, едва когато изследователските методи са по-напреднали и има по-богата база данни от разчетени геноми.

Директорът на фирма Кном също признава, че сега предоставя на клиентите си само карта на техните многобройни, разнообразни, уникални ДНК вариации, които могат да покажат каква е вероятността даден човек да се разболее от дадена болест.

Според Хорхе Конде обаче в бъдеще фирмата Кном ще открие в интернет браузър, чрез който клиентите й с разчетен геном ще могат да търсят информация на нови открития за връзки между определени гени и дадени болести и да свалят тази информация на флашката с разчетения си геном.

Засега е известно, че първият човек, който се е възползвал от услугите на фирма Кном, е Дан Стоическу, румънски милиардер, който живее в Швейцария. Той вярвал, че животът на хората може да бъде удължен до безкрай посредством нанотехнологиите и изкуствения интелект.

По времето, когато поискал да му бъде разчетен генома, услугата струвала 350 000 долара. Тогава Стоическу заявил, че предпочита да се възползва от нея, вместо да похарчи тези пари за Бентли.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини