Гражданското общество на Димитровград получи националната награда "Застъпник на годината"

    На 8-ми декември 2022г. в София за 15-ти път бяха връчени наградите "Човек на годината" 2022, като на специалната церемония с приза "Застъпник на годината" бе отличена димитровградската инициатива "Дишай, Димитровград".

    „Човек на годината“ е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива.

    "Дишай, Димитровград" е единствената разпознаваема и чуваема форма на гражданско общество в Димитровград, което активно работи за правото на живеещите в региона да дишат чист въздух. Тази инициатива се развива вече повече от 1 година и продължава да набира привърженици, да ангажира институции, български и медународни организации и сдружения зад каузата си. След появата си, тя стана част от съучредителите на 'Дишай, България', където се обедениха множестово регионални организации, защитаващи каузата за чист въздух и здравословна среда.

    По време на церемонията "Човек на годината" 2022 бяха връчени 10 нациаонални награди, които бяха в различни категории.

    В категорията "Застъпник на годината" сред множеството номинирани, наградата грабна димитровградската инициатива "Дишай, Димитровград". Представянето на димитровградската организация и мотивацията за присъдената награда на защитниците на чистия въздух в Димитровград, бе връчена от члена на журито Манол Пейков, който е издател, преводач, активист и застъпник. Той е и човекът, който за 9 дни събра над 500 000 лева за закупуването на генератори за бедстващите без ток в Украйна.

    Пейков представи наградата с думите "както стана ясно през последните години България не е единствената държава с продажни политици, купени медии и пълзящ авторитаризъм. Разликата между работещите държави и България е в балансиращите елементи, които когато едно правителство започне да си губи ума, го връщат към нормалността. Най-важният елемент в тези механизми е Гражданското общество - в момента в който в България има работещо гражданско общество, то тя ще се превърне в една добра за живот, работеща държава. Но това гражданско общество не трябва само да се разхожда по жълтите павета, то трябва да присъства и в провинцията и в малките градчета и селца. Хората, които ще наградим днес, са олицетворение на такова гражданско общество, те са от един доста млад и не до там голям град в България, тези хора искат да живеят в града си и се борят за правата си, борят се за едно от най-основните права - да дишаме чист въздух. Тези хора са постигнали доста впечетляващи резултати, с което са залужили и наградата "Застъпник на годината".

    Наградата бе връчена на представители на "Дишай, Димитровград", които са част от сърцето на инициативата. На сцената, за да получат наградата излязоха Веселин Караджов, Росен Давчев и Веселин Вълев. Веселин Караджов заяви: "Ние идваме от един малък град, но както всички искаме истински и достоен начин на живот, смятаме, че здравословният живот и чистият въздух не са екстра, а наше основно право. Защитаването на тази кауза не е за нас, тя е за всички димитровградчани, тя е за България и всички българи."

    Веселин Вълев изрази благодарност към всички съграждани, които ги подкрепят и че съмишлиниците се увеличават. Изказа благодарности и към институциите, с които е достигнат ползотворен диалог, както и на всички сериозни екологични организации, които освен подкрепа, вдъхват кураж и насърчават инициативите и действията, с които се върви в правилната посока за една по-здравословна среда, за един по-чист въздух в града и региона.

    Доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ станаха "Човек на годината" в наградите на Българския хелзинкски комитет (БХК), които отличават хора и организации, допринесли за защитата на човешките права.

    "2022 година мина под едно ужасяващо събитие, което разтърси света - войната на Русия в Украйна. Тази непровокирана и мръсна агресия погубиха много животи, имущество. Агресията на Русия, наред с убийствата и разрушенията предизвика невиждана бежанска вълна. България стана дом за много украинци. За наша чест, украинците бяха посрещнати с разбиране и съчувствие и подкрепа", заяви председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев при обявяването на награда. "Те положиха усилия, бяха активни, всеотдайни и устойчиви. Съхраниха образа ни на цивилизовани хора. Нека им благодарим", заяви още Кънев. Наградата бе групава и я получиха:

    Олена Коцева и СУОБ "Мати Украйна" номинирани заради непрекъсната им работа от началото на войната за украинските бежанци в България, помощите за войниците в Украйна и организацията и участието в мирните шествия в подкрепа на Украйна

    Анна Багряна, номинирана за подпомагане на украинските бежанци, най-вече в сферата на образованието и културата - като част от екипа на За доброто, като доброволец в Мулти култи колектив и много други инициативи

    Фондация #ЗаДоброто, , номинирана за участието си в създаването на ситуационен център за бежанци от Украйна в София

    Александър Алексиев и Георги Божилов, номинирани за транспортирането на украински бежанци и подпомагането им с хуманитарна помощ

    Доброволците на Грийнпийс България, номинирани заради тяхното застъпничество за правата и подпомагането на украинските бежанци

    Никола Рахнев и Гората.бг, номиниран за неговата инициатива за изграждане на дом на около 100 украински бежанци

    Фондация Кожа, номинирани за организирането на психологическа помощ за украинските бежанци

    Рамон Куваев, номиниран за материалното и логистично подпомагане на украинските бежанци

    Никола Груев, номиниран за организирането на шествията за солидарност с Украйна в София

    Адв. Валерия Иларева и Фондация за достъп до права ФАР, номинирани за правното застъпничество за правата на украинските бежанци

    Мулти култи // Multi Kulti колектив, номиниран за техния проект "за душата - A nice day“ в подкрепа на украинските бежанци

    Специална награда е за Манол Пейков, който също беше номиниран за невероятната си акция с генераторите и за цялостната си подкрепа за Украйна, но не е включен в общата група, защото самият е член на журито.

    Цялата церомония може да гледате ТУК

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини