Дегустация на домашни вина, традиционни гозби, тъкане на черги и благотворителна кауза на общоградската "Коледна трапеза"

Коледна трапеза, дегустация на вино и дълга 14-метрова софра с изложени обредни хлябове ще очакват тази неделя /18 декември/ посетителите на най-вкусното събитие в декемврийския календар на община Димитровград.

Събитието ще започне от 10.30ч. на централния площад пред Общината, където огромна коледна трапеза с различни ястия, типични за празниците по Коледа, ще представят местните читалища.

Богатото разнообразие ще се допълва от отделно изложение с ястия и продукти от селата в общината, които имат собствени кулинарни празници. Сред тях ще може да се види солено руло от тиква, рачели, триен фасул и други апетитни ястия. Колоритно изложение на черги и автентичните им техники за направата им ще предоставят на гостите истинско завръщане към бабините къщи с възможност да опитат да попредат и участват в позабравените вече стари занаяти.

Жени от читалищата ще демонстрират нагледно във фолклорни кътове как се меси и приготвя обреден хляб и питка, как се точи сладка баница и тиквеник. Всеки, който желае, ще може да пробва уменията си при тях. Местни майстори на домашни вина от селата ще изложат свои продукти в специално организирано изложение, където ще се дегустират вина от сорта мерло, памид, пелин, мавруд, шердоне и други.

В "Коледна трапеза" ще се включат и кулинарите от ПГ "Проф.д-р Асен Златаров", които също ще покажат своето майсторство в приготвянето на празнични ястия. Коледните къщички отново ще предлагат занаятчийски продукти с изпечени коледни курабийки, гевречета, дървени сувенири, свещи и други коледни красоти за подаръци.

Атрактивен кът за снимки ще изненада за пореден път гостите на събитието. Програмата от сцената на площада ще допълва настроението с изпълненията на талантливите Анна-Мария Атанасова, Вивиан Желева, Ивана Тодорова, Ния Георгиева, Дария Тонева, Добрина Дулева и Надежда Филева. Коледари, гайдар, мъжката певческа група и танцов състав "Тракийци" от село Радиево, фолклорните групи от Ябълково и Меричлери, танцовите състави при читалищата на селата Горски извор и Крепост и фолклорният изпълнител и носител на приза "Пазител на традициите" и спечелил номинацията "За фолклорен глас на годината" за месец октомври 2022г. на Годишните фолклорни награди на България Тенчо Тенчев ще създат истински фолклорен празник.

В неделя ще може да се закупят и сурвачки с кауза за предстоящите празници. На специално организирания коледен благотворителен базар желаещите ще могат да направят дарение за тежко болната Светла Калайкова. Младата жена е майка на две деца, социален работник, който работи със семействата по приемна грижа. Светла се нуждае от спешно лечение, за да продължи да се грижи за децата, които толкова много обича. Сурвачките за благородната кауза са изработени в конкурса на ОП "Детски и младежки център" и Исторически музей. С подкрепа за благодорното дело се присъединяват и местните читалища, които също ще предлагат изработени от тях автентични сурвачки.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини