Богато разнообразие от ястия и занаяти бе показано на Коледна трапеза днес

    Над 200 вида ястия за Коледната трапеза представиха днес читалищата от община Димитровград и възпитаниците на ПГ „Проф.д-р Асен Златаров”, съобщават от местната администрация. Богатото разнообразие включваше различни ястия, характерни за празниците през декември. Представени бяха и различни занаяти и фолклорни кътове. В тях майсторки от селата Крум, Каснаково и град Меричлери демонстрираха как се приготвят обредни пити, тиквеници и сладка баница. Жени от читалището в село Каснаково показваха на посетителите как се преде и разтила вълна за ръкоделията типични за зимните месеци. Местни майстори на домашни вина предлагаха за дегустация от своите вина в специално изложение, наред със селата,в които през годината се правят кулинарни празници.

    На коледния базар се предлагаха още сувенири, вкусни курабийки  и всякакви други изкушения. Атрактивен кът за снимки допълваше изживяванията за гостите на събитието.  За доброто настроение на присъстващите се погрижиха изпълнителите Анна-Мария Атанасова, Вивиан Желева, Ивана Тодорова, Ния Георгиева, Дария Тонева, Добрина Дулева и Надежда Филева. Коледари, гайдар, певческата група и танцов състав "Тракийци" от село Радиево, фолклорните групи от Ябълково и Меричлери, танцовите  състави при читалищата на селата Горски извор и Крепост и фолклорният изпълнител и носител на приза "Пазител на традициите" и спечелил номинацията "За фолклорен глас на годината" за месец октомври 2022г. на Годишните фолклорни награди на България  Тенчо Тенчев допълваха по неповторим начин празника, който завърши с хоро.

    Вкусното и колоритно изложение бе съпътствано от благотворителен базар на сурвачки, в който желаещите можеха да направят дарение за тежко болната Светла Калайкова, която се нуждае от спешно лечение. 

    Коледна трапеза е традиционно събитие, което община Димитровград провежда повече от десет години.

    И две рецепти от днешния празник. Едната традиционна и една осъвременена. Приятен апетит!

    Рецепта за триен фасул за Бъдни вечер от с.Крепост:

    Три купички фасул се накисват от вечерта във вода. Вари се докато кипне. В тенджерата се добавя малко сода. След като фасулът се свари, се оцежда водата. Фасулът се стрива с лъжица, слага се малко брашно, прави се запръжка с масло и малко червен пипер. В ястието не се слагат домати.

    Рецепта за солено руло от тиква от с.Долно Белево:

    Продукти за блата:

    250гр.тиква настъргана

    100тр. кисело мляко

    1 щипка сода

    1 щипка сол

    5 с.л. (пълни) брашно 

    20мл.олио

    1 скилидка чесън

    Всичко се изсипва върху хартия за печене в тава и се пече на 150 градуса.

    Плънка за рулото:

    50гр. масло

    20гр.настърган кашкавал

    60гр.майонеза

    5 с.л.заквасена сметана

    2-3 скилидки чесън

    5-6 стръка копър

    1 сварено яйце настъргано

    кимион и черен пипер на вкус

    Всичко се разбърква. Намазва се върху блата и се навива на руло. Оставя се в хладилник да стегне.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини