Такса смет и тази година се запазва без промяна - но как можем да я намалим?

И тази година такса смет на територията на община Димитровград остава непроменена, това решиха днес общинските съветници по предложение на кмета на общината, Иво Димов.

Но трябва ли да се радваме, че тя не се увеличава? Не, не трябва, особено щом ние сами можем да допринесем за нейното намаляване, но знаем ли как?

Вече сме ви давали отговор на този въпрос и той зависи от всички нас, жителите на град Димитровград - това е повишаване на разделното събиране на рециклируемите материали, като метал, пластмаса, хартия и стъкло. Това освен, че може да намали годишния налог, може и да остави повече средства за почистване и поддържане на градската среда. От нас се иска само да започнем да изхвърляме разделно отпадъците си, с което ще помогнем и за опазване на околната среда, за запазване на изчерпаемите суровини, за по-чисти храни и води. Нерециклирания ни отпадък се заравя и гори, после го дишаме и ядем и пием.

Ако повишим отпадъците, които изхвърляме в специалните контейнери за разделно събиране, пропорционално ще падне количеството общ отпадък, което ще бъде извозвано към регионалното депо за отпадъци. Количеството на общия боклук определя сумите, които нашата община трябва да изплаща за депонирането му. 

Едно от основните пера за високите разходи е отчисленията, които се плащат от Общините за депониран смесен боклук по чл.60 и 64 от Закона за управление на отпадъците. Тази мярка влезе в сила от 2008 година и целта й бе да стимулира рециклирането на отпадъците, "който изхвърля разделно - не плаща, който не изхвърля разделно - плаща" и от въвеждането й сумата от 3лв. за тон през 2008г. нарасна до 95лв. за всеки тон депониран на депото за отпадъци. 

Тази тема днес бе повдигната от общинския съветник Стефан Димитров, който се изказа че общинският съвет и комисията по екология бездействат по въпроса и не насърчават гражданите и бизнеса в посока разделно събиране. Според Димитров промилите за таксата не се вдигат, но пък в последните 12 години се повишават данъчните оценки * на имотите, на база на които се заплаща налога. Отделно в града се строят и въвеждат в експлоатация нови сгради, чиито данъчни оценки са значително по-високи. Което повдига и друг въпрос - колко е справедливо такса смет да се определя спрямо данъчна оценка на база притежавана собственост, вместо да бъде спрямо изхвърлено количество отпадък, защото в апартамент от 100 кв./м. може да живее 1 човек, който да плаща повече от 4-членно семейство в апартамент от 60 кв./м. Отделно юридическите лица плащат значително по-висок налог от домакинствата, но това не е на база замърсяването или изхвърляните отпадъци, като те имат и допълнитени задължения за договори с фирмата за разделно изхвърляне. Този проблем в повечето европейски държави е решен отдавна, но в България все още не сме открили топлата вода, но това е друга тема.

България има Национален план за управление на отпадъците, който явно не върви по план. Например, целите за рециклиране на битовите отпадъци, които страната си е поставила да постигне поетапно до 2035 г., са както следва:

 до 1 януари 2020 - най-малко 50 на сто от общото им тегло (погледнете контейнерите за боклук и сами преценете дали е постигнат)

 до 1 януари 2025 - най-малко 55 на сто от общото им тегло

 до 1 януари 2030 - най-малко 60 на сто от общото им тегло

 до 1 януари 2035 - най-малко 65 на сто от общото им тегло

Отпадъци от опаковки - 

До 2025 г.: 65% от теглото на образуваните отпадъци от опаковки се рециклира, в т.ч. Пластмаси: 50% Дърво: 25% Черни метали: 70% Алуминий: 50% Стъкло: 70% Хартия и картон: 75%

До 2030 г.: 70% от теглото на образуваните отпадъци от опаковки се рециклират, в.т.ч.: Пластмаси: 55%, Дърво: 30%, Черни метали: 80%, Алуминий: 60%, Стъкло: 75% Хартия и картон: 85%  и тнк. повече може да прочетете в Националнмият план за управление на отпадъците

В заключение трябва да ни стане ясно, че ще плащаме все повече, ако не изхвърляме разделно, ако не директно през местния налог, то през държавния бюджет, като вероятно ще се стигне и до санкции от ЕС, както в сектора със замърсяването на въздуха.

* относно твърдението на Стефан Димитров, че в последните 12 години са се повишили данъчните оценки на имотите в Димитровград, кмета Иво Димов заяви, че това не е вярно. “В последните 10-12 години данъчните оценки в община Димитровград не са се повишавали, не са повишавани и основни данъци на жителите на общината”  заяви пред БГвести Кмета Димов.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Jo
    jokin
    6 0
    17:49, 22 дек 2022
    В Германия,давали,пари,при правилно,изхвърляне на отпадъците.Тук,не може ли така.Ако се въведе,тая практика,ще стане,като в приказката,,сливи,за смет''.
  • 2
    Бо
    Бого
    4 -1
    18:23, 22 дек 2022
    В другата Европа, един от най-големите грехове е да не изхвърляш разделно, но не защото са толкова добри и съвестни хора, а защото са ги научили така със солени глоби и бдителност сред обществото, но в България не ни пука
Последни новини