ТЕЦ-а в Димитровград изпуска непречистени газове от високия комин?

Изображение 1 от 6

    Днес, на 5-тия ден след възобновяване на работата си, ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград изпуска емисии от големия комин, на който няма пречистваща инсталация. Това бе регистрирано от будни граждани, които сигнализираха до нашата медия, както и на РИОСВ Хасково. По наша информация, регионалната екоинспекция е изпратила екип на проверка в централата, но към момента нямаме информация дали тя е приключила и какви са констатациите им.

    Разрешителното за работа на централата не позволява изпускането на газове от високия комин, освен в определени изключения. Ако няма извънредни обстоятелства, като авария например, с изпускането на газовете от високия комин централата нарушава комплексното си разрешително, за което са санкционирани и преди.

    Основният проблем при изпускане на емисии през високия комин на централата е, че газовете от там не преминават през сероочистваща инсталация и не се причистват, това е видно и от снимките, че от високия комин пушекът е черен, а от ниския е по-светъл. Месеци наред, още през 2021 година, институциите се опитваха да накарат централата да спре изпускането на емисии от високия комин, като налагаха предписания и глоби, което в крайна сметка даде резултат.

    Няма повишаване на нивата на серен диоксид, регистрирани в Димитровград до момента, но вятърът отвежда изпусканите газове на юг към селата Черногорово, Воден, Крепост, Узунджово, а вероятно и към областния град Хасково, но там няма автоматични станции, които да регистрират евентуалните повишения или превишения на допустимите норми.

    Има и нещо положително, от нашите наблюдения след получаването на сигнала за нерегламентираното изпускане на газове от високия комин - след спряганите ремонти в централата в периода в който бе спряна, сега не се забелязва нерегламентирано изпускане на газове от сградата на котела, което бе един от големите проблеми през изминалата 2022 година.

    Очакваме регионалната еко инспекция да предостави резултати от извършената проверка, дали ТЕЦ "Марица 3" е в нарушение на комплексното си разрешително с изпускането на газове от високия комин.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      17 -2
      17:44, 13 яну 2023
      В заблуда сте изпуска от котелното просто е хладно и влажно, като се загледаш се вижда че изпуска.
    • 2
      Ти
      Тити
      16 -2
      18:26, 13 яну 2023
      Ами как да не дефектира това кюмбе, все пак вчера изпратиха служителите си на седянка в София, а тези които не отидоха вече са за уволнение, не им останаха хора да подпират ръждивите ламарини
    • 3
      По
      Поредният гражданин
      18 -2
      18:36, 13 яну 2023
      Тоз боклук става само за горене на гуми и посрани памперси; всички знаем, че не прави нищо продуктивно, но се раздават разни парички под масата на съответните лица. Не сме 68-а година отдавна, тецаджиите да си ходят вкъщи. :)
    • 4
      Тр
      ТР
      1 -19
      14:40, 14 яну 2023
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Тр
        ТР
        11 -3
        15:16, 14 яну 2023
        Да да, ние сме злобните. На вас обаче ви се плаща да го правите!
      • От
        Отговор
        5 -5
        19:45, 14 яну 2023
        Плащат на такива като тебе сини домати , да стачкувате !
    • 5
      Ан
      Анонимен
      4 -16
      18:28, 14 яну 2023
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 6
      Ан
      Анонимен
      0 -8
      18:34, 14 яну 2023
      Пак и като пуснаха завода за извесно време то... Виж коментара
    • 7
      До
      Доннчо
      6 -8
      18:40, 14 яну 2023
      Най-големият замърсител в Димитровград е химкомбината,но за това никога,никой,нищо не казва!Защо ли?
    • 8
      Пр
      Прокопи
      7 -1
      19:51, 14 яну 2023
      Значи, замърсяване в Димитровград няма ,но що пък изпускат през високия комин . Ами сигурно са спрели и се е наложило пак да пускат. Вместо да драпат да затвори този ТЕЦ ,по добре да натискат собственика да смени котела. Никой няма полза от това десетки димитровградчани да останат без работа.
      • Мн
        Мнение
        13 0
        20:43, 14 яну 2023
        Ще смени ама друг път , с трици маймуни иска да хваща , за сметка на здравето на хората.
        През оная му работа е дали бълва , дими и трови населението .
        Почива си някъде безхаберника .
    • 9
      Ми
      Мими
      3 0
      22:01, 16 яну 2023
      Стига с тия компромиси. Няма такова нещо "заплати и хляба на хората". Първо трябва да си жив и здрав пък после да ти се яде този хляб. Изтровиха населението.
    Последни новини