170 българи взимат мерки за хазартната си зависимост. В Хасково 1-о подадено заявление в НАП

Изображение 1 от 2

    ​Близо 170 българи са се вписали в регистъра на НАП като хазартно зависими. Това съобщиха от Офиса на приходната агенция в Хасково. Идеята е по собствена преценка те сами да изградят защита за своята зависимост от хазартните залагания. Хората могат да използват регистъра по собствена воля и сами извършват регистрацията си в него. Данните са национални и са строго конфиденциални. До тях достъп имат само определени от изпълнителния директор на НАП служители и хазартните оператори.

    След двегодишно прекъсване, възможността за подобна регистрация беше подновена от Агенцията, след законодателни промени, които бяха направени в средата на декември, миналата година, припомни експертът от НАП-Хасково Божана Илиева. 

    Регистрацията, като защитен механизъм срещу въвличането или увличането към хазартните игри, става през електронна услуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“, която е активна в е-портала на НАП. За целта се подава заявление за достъп с квалифициран електронен подпис, което се потвърждава от служител на Агенцията. Искането за вписване в регистъра може да се внесе и на място в офис на приходната агенция или да се изпрати по имейла, но в този случай също трябва да е подписано електронно.

    В Хасково до този момент физически в офиса на НАП е подадено едно заявление за вписване в Регистъра на хазартно уязвимите лица.

    Вписването в регистъра може да бъде с определен срок, но не по-малък от две години.

    От НАП преди месец отчетоха и ръст на регистрираните сайтове за онлайн залози. Ако през 2021 г. през декември те са били едва 6, то в средата на декември 2022 година бяха отчетени 16.

    На практика списъкът на регистъра става ясен за лицензираните сайтове за онлайн залози и физическите игрални зали и казина чрез поискването му до изпълнителния директор на НАП. Всеки от хазартните оператори може да заложи различни критерии за идентификация на клиентите си-чрез лични данни или дори чрез номер на банкова сметка, когато става въпрос за онлайн залози. Така операторът може и да ограничи достъпа на дадено лице, вписано в регистъра.

    Гражданите, които вече фигурират в непубличния регистър, могат да поискат заличаване на името си от него, като всяка промяна се извършва лично или от законен представител.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини