Пет пъти увеличение на мигрантския натиск у нас по българо-турската граница през последната година

Пет пъти се е увеличил мигрантският натиск през българо-турската граница през последната година. Това съобщи на брифинг говорителят на Главния прокурор Сийка Милева, във връзка с акцията срещу нелегалния трафик на мигранти, която тече в цялата страна, под кодовото наименование "Хавала".

Извършват се и в момента претърсвания и изземвания на адреси и от автомобили на лица, за които има данни, че свързани с каналджийската дейност у нас. Обект на проверките са организатори от българска страна на канали за незаконно прехвърляне на хора през граница от Турция през България към Сърбия и Румъния, и оттам за старани от Западна Европа. Проверяват се и лица, за които има данни, че са набирали шофьорите, които са транспортирали нелегалните лица на наша територия. Проверките засягат и такива, за които има информация, че са осигурявали помещения, в които са били настанявани временно емигрантите, посочи говорителят на Главния прокурор.

„В момента сме свидетели как правоохранителните органи започнаха да говорят на един език и започна добро взаимодействие в работата. Надяваме се да постигнем добри резултати и да пресечем този род престъпност.“, коментира тя.

Сийка Милева подчерта за огромно увеличение на мигрантския натиск у нас през последната година. От 1 януари до 31 декември 22 година се отчита петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница в сравнение с предходната година. Нивата са най-високи от 2013 година насам. Забелязва се и увеличение на мигрантите, установени във вътрешността на страната ни. Те са предимно от Афганистан и Сирия, като напоследък се покачва и броят на нелегалните, дошли от Мароко.

За миналата година са образувани 1006 досъдебни производства за каналджийство от прокуратурите в петте апелативни района. 523 са актовете, 940 лица с обвинение. Осъдените за каналджийство лица са 590. Само четири от тях са получили оправдателни присъди през миналата година.

Данните от акцията днес ще бъдат обобщени до края на деня или в утрешния ден, казаха от Прокуратурата.

Днес започнаха действия т оп разследване. В момента текат. До края на деня или утре сутринта ще бъде направено обобщението за събраните доказателствата и колко лица ще бъдат привлечени като обвиняеми.

По неофициална информация вече има задържани организатори на канали за трафик на мигранти, проверки текат и в региона на Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    бат Танас общественик
    0 -3
    15:56, 16 яну 2023
    В момента берем плодовете на Бойко Рашков! Превърна държавата ни само за 6 месеца в разграден двор.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини