Евродоклад отчита неефективно правосъдие и зависими медии в България

Правосъдието в България е неефективно, медиите са зависими и има много празноти в правилата за хората, заемащи висши държавни длъжности. Това се посочва доклада на Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа, известна като GRECO, съобщава БНР.

Сред изводите са безнаказаността на изпълнителната власт, липсата на закон за лобизма и на правила за поведение и оценка на риска от корупция.

В доклада се отбелязва и че няма прозрачност за хората, които са съветници и част от политически кабинети.

Посочва се, че Комисията за борба с корупцията по висшите етажи на властта има много правомощия, но не ги упражнява. Проблемен е и начинът, по който се проверяват имотните декларации.

Като друг основен проблем е изведена и зависимостта на медиите.

Разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, често са обект на негативни кампании, стратегически дела против публичното участие (SLAPP), заплахи и понякога физически нападения, които изглежда не са последвани от адекватни правни и политически отговори от страна на властите, пише в доклада.

Подчертава се, че именно поради тази причина "мащабите на проблема с корупцията в България не се отразяват адекватно в медиите".

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини