Кандидатстваме за 1 милион за ново осветление в кварталите „Марийно“, „Вулкан“ и „Черноконево“

Общинския съвет в Димитровград трябва да дае зелена светлина за кандидатстване по проект за изграждане на ново енергоспестяващо улично осветление на населените места и кварталите си „Марийно“, „Вулкан“ и „Черноконево“, за над 1 милион лева. 100% безвъзмездно финансиране може да бъде спечелено по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“, финансирана по Национален план за възстановяване и устойчивост, приоритетна ос Нисковъглеродна икономика.

В централната част на Димитровград през 2019 година  уличните осветителни тела бяха подменени с нови енергоспестяващи, което според думите на кмета Иво Димов е довело до значителна икономия на електричество. Подмяната на лампите в централната част на града бе извършено със средства на Общината и заем.

Целта на посочената процедура е да повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление. В съответствие с приоритетите на ЕС, енергийната ефективност е първият приоритет в енергийната политика. Но може и да изникне проблем с финансирането на тези процедури, поради решението на НС за предоговаряне на част от плана за възстановяване и устойчивост, като се иска България да се откаже от поетия ангажимент за реформи в част енергетика, където трябва да получим над 5 млрд. лв. до 2025 г.. България иска да "отпадне поетият ангажимент за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% до края на 2026 г., което застрашава парите по цялата ос.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини