Човечеството е най-близко до унищожение, показа "Часовникът на Страшния съд"

Човечеството е опасно близко до унищожителна катастрофа, както никога досега от ядрената бомбардировка на Хирошима, заяви екипът учени и анализатори, стоящи зад Бюлетина на ядрените учени - организация, която всяка година от десетилетия настройва "Часовника на Страшния съд".

Днес той бе настроен 90 секунди преди полунощ, след като преди три години бе преместен на 100 секунди.

През 1991 г. в края на студената война и разпадането на СССР часовникът бе 17 минути преди полунощ с най-оптимистичната оценка в десетилетната история на този екип, но от 2020 г. стрелките са на минута и половина от настъпването на Съдния ден.

Владимир Путин и неговият режим са основните виновници за драматичната промяна, обявиха учените. Русия дори отказва да обсъжда подновяване преговорите по последното международно споразумение за контрол над ядрените оръжия, изтичащо през 2027 г.

Ако Русия победи в Украйна, това ще стимулира други неядрени държави да се въоръжат с най-унищожителните оръжия в света, за да не изпадат в ситуацията на украинците, допълват от екипа.

Войната на Русия срещу Украйна започна месец след обявяването на последната оценка и скоро след това от Бюлетина направиха специално изявление с призив всички да осъдят тази престъпна авантюра на Владимир Путин.

Часовникът е илюстрация, чрез която хората по-лесно да разберат колко голям е рискът, пред който се е изправил светът заради събитията през последните 12 месеца.

Новата оценка след 75 години традиция представи Рейчъл Бронсън, ръководител на Бюлетина, в Международния пресцентър във Вашингтон.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини