Зеленски призова ЕС да наложи санкции срещу ядрената индустрия, ракетната и безпилотната индустрия на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова лидерите на страните-членки на Европейския съюз да наложат санкции срещу ядрената индустрия, ракетната и безпилотната индустрия на Руската федерация.

Зеленски каза това по време на реч на заседание на Европейския съвет с участието на държавни и правителствени ръководители на 27 страни-членки на ЕС, цитиран от УНИАН.

Президентът на Украйна благодари на лидерите на Европейския съюз за одобряването на пакетите от санкции срещу Русия, които вече влязоха в сила.

"Но достатъчно ли е ограничен агресивния потенциал на Русия? Това е път, който трябва да бъде извървен изцяло. Можем да анализираме как работят тези санкции. Нека те да нямат нито способността, нито желанието да изразходват усилия за дестабилизиране на която и да е страна в Европа или някъде другаде. Или за провокиране на каквито и да било кризи - енергийни или миграционни. Свидетели сте на това, което се случва с нашето зърно. Това са хранителни кризи. (Все още има) радиационни кризи. Замислете се,Русия създаде заплахата от радиационна катастрофа и руската ядрена индустрия все още е свободна от глобални санкции. Това нормално ли е? Мисля, че не", каза Зеленски.

Президентът на Украйна заяви, че има стъпки, които трябва да бъдат предприети. "Например прилагането на санкции срещу цялата ракетна и безпилотна индустрия на Русия, съответната част от ИТ сектора на терористичната държава, защото руският ракетен и безпилотен терор ще остане заплаха. И докато източникът на тази заплаха не бъде унищожен. Вярвам, че вие, в Европа, имате такава решимост", подчерта Зеленски.

Европейският съюз трябва да продължи да оказва максимална подкрепа на Украйна, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред репортери в четвъртък.

По време на съвместна пресконференция със Зеленски и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Мишел каза:

Разбираме, че следващите седмици и месеци ще бъдат от решаващо значение. Трябва да останем с отворени очи, трябва да продължим да предоставяме подкрепа на максимално ниво… Артилерия, боеприпаси, отбранителни системи (...) вие ни казахте точно от какво се нуждаете и от какво имате нужда сега“, добави Мишел, гледайки украинския президент до него.

Само победата на Украйна може да защити европейските ценности, каза Зеленски в реч

Само победата на Украйна може да защити европейските ценности, каза Зеленски в реч пред евродепутатите.

Той благодари за подкрепата, оказана на украинците от жителите на градовете в цяла Европа в тази "историческа битка".

Това предизвика овациите на евродепутатите.

Украйна ще бъде член на Европейския съюз, заяви Зеленски, като описа стъпките, които страната му вече предприема за трансформация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини