"Димитровград подава ръка" на пострадалите след земетресенията в Сирия и Турция

Изображение 1 от 4

    От утре 11.02.2023 /събота/ ще заработи още един пункт за набиране на помощи за пострадалите след земетресенията в Сирия и Турция. Това информират от гражданското сдружение "Дишай, Димитровград". Кампанията ще бъде със партньорството на доброволческата инициатива на небезизвестния Манол Пейков, като събраните дарения ще бъдат транспортирани освен до Турция, така и до Сирия. Мястото, където ще могат да се предават даренията от димитровградчани, които искат да подадат ръка на нуждаещите се, се намира на бул. "Димитър Благоев" 16, новата сграда между полицията и Лидъл.

    Инициаторите на кампанията информират, че офисът за набиране на дарения ще бъде отворен всеки ден от седмицата от 8:30 до 19:30ч. с кратки почивки през деня, така инициаторите от "Дишай Димитровград" смятат, че ще улеснят максимално солидарните димитровградчани, които искат да дарят. От "Дишай, Димитровград" обещават пълна прозрачност и гарантират, че всички дарения ще бъдат проследени до последната точка на разпределение на територията на пострадалите държави, което ще се осъществи благодарение на екипа на Манол Пейков.

    Манол Пейков стана разпознаваем след организираната от него кампания "Генератори за Украйна", която обедини 5400 дарители от България, събрали над 1 милион лева, с които бяха закупени над 404 генератора, които са доставени в Украйна. Към момента за кампанията в помощ на нуждаещите се след земетресенията са събрани 700 000 лева и тонове с дарения. Още утре се очаква към Сирия да заминат тир с 24 тона брашно, закупено със средства от кампанията, в която се включват освен граждани и много фирми и организации. Закупени са хиляди облекла и обувки, само един от дарителите в кампанията е дарил 700 нови родопски одяла, които да стоплят бедстващите в Сирия и Турция.

    От "Дишай, Димитровград" призовават всеки димитровградчанин и фирма, които имат възможност и желания, да подкрепят бедстващите хора, останали в студа без покрив, храна и дрехи. Голяма част от хората в засегнатите райони са загубили деца, родители, близки и приятели, а в същото време стотици хиляди хора нямат подслон и мизерстват на студа. Към момента са загинали най-малко 22 000 души – 18 500 в Турция и 3 500 в Сирия, ранените само в Турция са над 75 500, а според Световната здравна организация, засегнати са около 23 милиона души, цифрата с жертвите и пострадалите непрестанно расте.

    Към момента най-голяма нужда има от завивки, спални комплекти, бельо, чорапи, спални чували, палатки, фенери, хигиенни принадлежности (дезинфектанти, памперси, мокри кърпи), трайни хранителни продукти (без консерви със свинско месо и риба) и др. Организатори на кампанията ще подават информация от какво има най-належаща нужда. Парични средства няма да се приемат, но хора които имат възможност да дарят, могат да бъдат насочвани какви стоки може да бъдат закупени, както и към фирми, гарантирали че ще подкрепят кампанията като предлагат стоките на покупни/производствени цени.

    Кампанията е подкрепена и от кмета на Димитровград, Иво Димов.

    ,
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини