В Димитровград вдигат цените на автобусните билети

ОбС Димитровград днес прие цените на билетите по автобусните линии на общината да бъдат повишени. Решението се отнася за всички автобусни линии, с изключение на билета до село Радиево. Предложението да се увеличат цените е от страна на двете транспортни фирми ( ЕТ "Цанка Тенчева" и ЕТ "Бултранс - Пламен Петков"), обслужващи транспортната схема от и в Димитровград.

По време на обсъждането на докладната бе повдигнат въпроса, как е определено увеличението на цените на билетите, защото всички автобусни линии, с изключение на една, са увеличени еднакво с по 0,50лв. Кметът Иво Димов, който бе вносител на докладната заяви, че това са определените цени от превозвача, а основанията заявени от тяхна страна са - намален пътникопоток по време и след пандемията, повишаване цените на горивата, резервните части и минималната заплата.

Нямаме обяснение как превозвачите са стигнали до тази сума за увеличението и то изглежда несправедливо за по-късите линии спрямо по-дългите маршрути. Примерно билета Димитровград-Стара Загора от от 4,50лв. става 5,00лв. за около 46км. С толкова е увеличена и цената на билета Димитровград - с. Черногорово, но там разстоянието е 7км. Автобусният билет по една линия до с. Добрич, на 10км. от града, е увеличен също с 0,50лв. (от 1,20 на 1,70лв), колкото е и до Мин. Бани (от 4,00 на 4,50лв.) за разстояние от около 32км. Процентно най-голямото увеличение е за градските автобусни линии №2 и 3, където билета от 1 лев става 1,50лв. Най-скъпият автобусен билет на местните превозвачи е до гр. Чирпан, той вече ще струва 5,50лв.

Билетът само за една автобусна линия не е увеличен - тази до село Радиево, той запазва цента си от 1,50лв. но по същата линия до следващото село Голямо Асеново, цента е с 50 стотинки на горе и за 6 км. допълнително ще се плаща 2,50лв.

Цените на автобусните билети:

Oт докладната не става ясно кога ще влязат в сила новите одобрени от ОбС Димитровград цени на автобусните билети, а само че исканията от фирмите превозвачи са входирани през декември месец 2022г..

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини