Дървета, които могат да надживеят 15 поколения, засаждат в парк "Марица"

Започна засаждането на 84 нови дървета в парк Марица, като повечето от тях са чинари (платана) 60 броя на по 20 години, както и 24 иглолистни ели.

Новите дървета с височина над 3 метра се ще заменят премахнатите от парка тополи, за които множество димитровградчани реагираха след тяхното изсичане. Според главния еколог на общината, премахнатите тополи са били болни и е било въпрос на време да паднат.

Чинарите, които се садят по главната алея, водеща към река Марица и строящата се в момента ротонда, са с много дълъг живот, коментира Мариян Хубенов, собственик на разсадника, доставил дърветата за димитровградския парк. Тези дървета могат да живеят над 1 000 години, такъв многовековен чинар има в село Белащица, като той е на възраст над 1100 години и клоните му се извисяват на 15 метра височина. Обиколката на дънера му е почти 14 метра, което го прави най-дебелото дърво в България. Според легендата, чинарът бил засаден от преселените тук през 1014 година ослепени Самуилови войници. Местните хора разказват още, че на хилядолетният чинар цар Калоян е връзвал коня си, а за да се възхитят на животворното чинарено дърво, в селото са идвали и цар Борис III и царица Йоана.

Най-дебелото дърво в България е край с. Белащица

Хубенов, който се оказа родом от Димитровград и в детството си е живял покрай парк Н.Й.Вапцаров, разказа още, че дърветата са 3 пъти пресаждани, което според него ги прави изключителни издръжливи от към захващане на новото си място. Чинарите са били оформени на височина от около 2,5 метра, за да може под тях спокойно да се минава. Всяко дърво е маркирано от северната страна за да може да бъде присадено в димитровградския парк със същото разположение. След засаждането на дърветата, поне през първата им година, ще трябва да се полагат грижи от към редовно и обилно напояване. За ефикасното напояване, което в горещите месеци трябва да бъде 2-3 пъти седмично, бяха положени и дренажни тръби, чрез които водата безпрепятствено да стига до кореновата система на дърветата.

От този род чинари в момента има по централната пешеходна зона на Димитровгртад, които във времето са доказали, че са силно устойчиви и със здрава коренова система, за да се избегне опасността да бъдат изтръгнати от силни ветрове.

Повече гледайте във видеото към материала.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини