АНКЕТА - Пука ли ни?

Изображение 1 от 2

    На 2 април 2023г. ще са първите за годината избори, като това ще бъде поредния предсрочен парламентарен вот. През тази година до урните ще се ходи поне 2 пъти, и то при условие, че след тези избори успее да се състави стабилно правителство. През есента, най-късно през ноември 2023, ще се проведат и местните избори в България.

    На последните провели се парламентарни избори в България, ние като общество поставяхме нови отрицателни рекорди по избирателна активност. В област Хасково до урните отидоха едва 36,45% от имащите право на глас, при активност за страната от 39,41%.

    За пореден път политиците не успяха да съставят правителство и редица процеси в страната останаха в състояние на изчакване, започнахме да пропускаме възможности и милиони евро от Европейския съюз. За щастие в България има представителна демокрация, която дава възможност на всеки от нас да определя пътя на страната, по който тя трябва да се развива, но за нещастие българите не се възползват от едно от най-силните си права - да пуснат бюлетина.

    Много от имащите право на глас го смятат за едно досадно действие, поради което го неглижират и не използват това си право, но е добре да си припомним, че за това си право хората през вековете са се борили (а в някои общества все още няма истински избори), а днес, когато го притежаваме, ние не го използваме. Да си припомним, че в България, както и в голяма част от света, до началото на 20 век жените не са имали право да гласуват, и едва през 1944 г. българските жени придобиват равни избирателни права.

    Младите хора в България са доста апатични към изборите, а за тях как ще се развива страната е най-важно. Точно те трябва да поставят основите на една държава, в която ще искат да останат да живеят, да работят и да създадат семейство. Това трябва да е водещо и за техните родители, за да не се налага да се обяснява на малките внучета, че баба и дядо не са само в екрана на телефона или компютъра, а са живи хора, които живеят в една далечна страна и заради това не могат да усетят тяхната прегръдка и грижа.

    Много хора смятат, че техния глас няма значение и не отиват да упражнят своя вот, но това не е така - всеки глас има значение. Според проучвания, в момента изборите се решават главно от два вида вот, този на твърдите ядра/привърженици на по-големите политически партии и контролираният (купен и корпоративен) вот. Но този вид вот представлява около 30% от имащите право на глас. Не можем да смятаме твърдия партиен вот за вреден, тези хора по различни причини са заели тази своя позиция, но контролираният вот е категорично вреден, той не се създава поради стремежа за един по-достоен и по-добър живот, а само поради лични користни причини, а това вреди на всички нас. Щом определен политически субект и решил, че трябва да си подсигури по-голям брой гласове по този начин, то неговите цели едва ли са просперитета на нацията, едва ли ще работи за това баба и дядо да не са само образ на екрана на електронното устройство. Но за да пресечем този вид контролиран вот, като граждани имаме само един инструмент и той е да пуснем своя глас за тези, които са най-близко до нашето разбиране за това, как да се развива нашата страна.

    В повечето случаи, хората които не са политически пристрастни, трудно могат да направят своя избор, за което до голяма степен вина носят политиците, поради много причини. Но все пак всеки от нас на ден взема безброй решения - какви чорапи да обуе, дали да използва стълбите или асансьора, къде да пресече улицата, с кой приятел да се чуе, в кой магазин да напазарува, кой хляб да си купи и т.н. Всяко едно от тези решения може да промени живота ни, а те в ежедневието са безброй, ние ги вземаме по различни причини и подбуди, съзнателно или несъзнателно, така че нека ви улесним. Гласувайте сега дали ще участвате в определянето на вашето и на близките ви бъдеще в тази страна, гласувайте в анкетата под статията и така в деня на изборите, ще се налага да вземате едно решение по-малко. Ако отбележите положителен отговор, ще заявите пред себе си, че ВИ ПУКА и ще остане решението, за кой да дадете своя глас на 2 април. Ако изберете отрицателен отговор ще заявите пред себе си, че НЕ ВИ ПУКА и ще оставите другите да вземат решенията вместо вас.

    Христо Христозов

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Ще гласувате ли на предстоящите избори на 2 април 2023г.

    Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори на 2 април 2023г.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини