Токсични "вечни химикали" са открити в тоалетната хартия по целия свят

Всички тоалетни хартии от целия свят, проверени за токсични PFAS "вечни химикали", съдържат съединенията, а отпадъците, изхвърляни в тоалетните и изпращани в пречиствателни станции, вероятно са значителен източник на замърсяване на водата, установи ново изследване, цитирано от The Guardian.

Веднъж попаднали в пречистванелните станции за отпадъчни води, химикалите могат да попаднат в утайките, които в крайна сметка се разпръскват върху обработваемата земя като тор или се изливат в природата.

"Тоалетната хартия трябва да се разглежда като потенциално основен източник на PFAS, навлизащ в системите за пречистване на отпадъчни води", пишат авторите на изследването.

PFAS са клас от около 14 000 химикала, които обикновено се използват, за да направят хиляди потребителски продукти устойчиви на вода, петна и топлина. Те се наричат "вечни химикали", защото не се разграждат естествено и са свързани с рак, фетални усложнения, чернодробни заболявания, бъбречни заболявания, автоимунни заболявания и други сериозни здравословни проблеми.

Проучването проверява 21 големи марки тоалетна хартия в Северна Америка, Западна Европа, Африка, Централна Америка и Южна Америка, но не назовава марките.

В рецензирания доклад на Университета на Флорида не разглежда последиците за здравето от хората, които се избърсват със замърсена тоалетна хартия. PFAS може да се абсорбира от кожата, но няма изследвания за това как може да влезе в тялото при изтриване. Това излагане обаче „определено си заслужава да бъде проучено, каза Дейвид Андрюс, старши учен в Работната група по околната среда, организация с нестопанска цел за обществено здраве, която проследява замърсяването с PFAS.

Марките, които са използвали рециклирана хартия, са имали точно толкова много PFAS, колкото и тези, които не са го правили, и може да се окаже, че няма как да се избегне PFAS в тоалетната хартия, каза Джейк Томпсън, водещ автор на изследването и студент от Университета на Флорида

"Не бързам да сменям тоалетната си хартия и не казвам, че хората трябва да спрат да използват или да намалят количеството тоалетна хартия, което използват", добави той. "Проблемът е, че ние идентифицираме още един източник на PFAS и това подчертава, че химикалите са повсеместни."

Откритите нива на PFAS са достатъчно ниски, за да предполагат, че химикалите се използват в производствения процес, за да предотвратят полепването на хартиена маса по машините, каза Томпсън. PFAS често се използват като смазочни материали в производствения процес и някои от химикалите обикновено остават върху или в потребителските стоки.

В изявление до WSVN във Флорида търговска група, представляваща индустрията за тоалетна хартия, каза, че към тоалетната хартия не се добавя PFAS. Томпсън каза, че „изглежда доказателствата предполагат друго“, въпреки че може да е вярно, че PFAS не са добавени умишлено.

"Компаниите може да не знаят, че се използва, защото може да идва от производителя на инструментите, които използват", каза той.

Изследователите са открили шест PFAS съединения, като 6:2 diPAP е с най-високи нива. Съединението не е проучено задълбочено, но е свързано с дисфункция на тестисите. Проучването също така открива PFOA, силно токсично съединение, а и 6:2 diPAP може да се превърне в PFOA в околната среда.

Средният американец използва 57 паунда тоалетна хартия годишно и повече от 19 милиарда паунда тоалетна хартия се изхвърлят всяка година в САЩ. Проучването също така провери отпадъчните води в осем пречиствателни станции за отпадъчни води и установи, че е вероятно 6:2 diPAP в тоалетната хартия да представлява голяма част от съединението, открито в отпадъчните води.

Въпреки това, PFAS са толкова често срещани, че е трудно да се определи източникът им с точност, което говори за по-големия проблем около широкото използване на химикалите, каза Томпсън.

„Като общество трябва да решим какво да правим с този проблем“, каза той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини