Лорин Хил и Меган дъ Стелиън са сред гостите на музикалния фестивал „Есенс“ за 50-годишнината на хип-хопа

Фестивалът на културата „Есенс“ в Ню Орлиънс ще отбележи 50-ата годишнина на хип-хоп музиката това лято с изпълнения на Лорин Хил, Меган дъ Стелиън и Джърмейн Дюпри, предаде АП.

Певицата Лорин Хил ще отбележи навършването на 25 години от издаването на албума „The Miseducation of Lauryn Hill“, с който тя спечели пет награди „Грами“, а рапърът Дъг И. Фреш ще организира други специални изпълнения на инициатори на хип-хоп движението.

Събитието ще почете и звукозаписния продуцент Джърмейн Дюпри, който е носител на награди „Грами“ и основател на звукозаписната компания „Соу Соу Деф“. Ще се празнува също 30-ата годишнина от стартирането на компанията.

Дюпри ще организира специални изпълнения на някои от музикантите в град Атланта, чиито песни са записани от „Соу Соу Деф“. Имената на изпълнителите все още не са посочени, но е известно, че в миналото Дюпри е работил с Да Брат, Бау Уау, Екскейп, Джагед Едж и Антъни Хамилтън.

Това не е първото гостуване на Хил и Дюпри в рамките на фестивала. Хил участва в него през 1999 г. През 2022 г. пък тя се появи на сцената неочаквано заедно с Уайклиф Жан. Жан и Хил са членове на хип-хоп групата „Фюджийс“, известна с парчетата „Fu-Gee-La“ и „Ready or Not“, които двамата певци изпълниха по време на миналогодишния концерт.

Дюпри участва в „Есенс“ през 2019 г., заедно с певицата носителка на награди „Грами“ Марая Кери и рапъра Лил Джон.

Второто водещо име на фестивала е трикратната носителка на „Грами“ – рапърката Меган дъ Стелиън, известна с хитовете си „Savage“, „Hot Girl Summer“ и „Body“.

Фестивалът ще започне на 30 юни и ще продължи до 3 юли. Сред останалите гост изпълнители, обявени досега, са Моника, Уизкид, Коко Джоунс и Киз Даниъл.

В предишни издания на фестивала са се включвали световноизвестни знаменитости, сред които Джанет Джаксън, Бионсе, Принс, Кание Уест, Мери Джей Блайдж, Джил Скот, Кендрик Ламар и Шон „Пи Диди“ Кумс.

Фестивалът „Есенс“ е основан през 1995 г. като еднократно събитие с цел да се отпразнува 25-ата годишнина на списание „Есенс“. Превръща се обаче в едно от важните събития в Ню Орлиънс, които подсилват летния туристически сезон в града.

Освен концертите се провеждат и безплатни дневни семинари в конгресния център „Ърнест Н. Мориал“. Други такива инициативи са също фестивалът „Есенс“ на храната и виното, „Есенс“ за авторите, „Бютикон“ и други събития, насочени към ангажиране на общността и финансово подпомагане на местните предприятия, управлявани от чернокожи собственици.

„Като най-големия национален фестивал по посещаемост на ден, „Есeнс“ продължава да бъде перлата в короната на културата на чернокожите и играе основна роля в усилването и честването на приноса на общността на чернокожите в бизнеса, музиката и други дейности,“ каза вицепрезидентът на фестивала Хаким Холмс.

През 2020 и 2021 г. фестивалът се проведе виртуално заради пандемията от КОВИД-19. През 2022 г. пък бяха обединени концерти на живо и онлайн, а общият брой на хората от публиката според организаторите достигна 1,9 милиона души.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини