10 жалби за нарушения в изборния ден в Хасково, две са основателни

10 жалби за нарушения са подадени в изборния ден в Районната избирателна комисия в Хасково. Данните съобщи председателят на РИК-Хасково Добромир Якимов в 11:30 часа днес.

Две от жалбите са основателни. Едната е за наличие на несъвместимост – за член на СИК в село Татарево в община Минерални бани, който е и общински съветник. Той е отстранен с решение на РИК-Хасково и впоследствие заменен от друг член на партията.

Втората основателна жалба е за това, че председателят на ПСИК №19 в община Стамболово е говорел на турски език. „Взели сме отношение и сме указали това да бъде преустановено, защото разпоредбите на Изборния кодекс повелят да се говори само на български език“, каза Добромир Якимов.

3 жалбите касаят така наречените паравани, но в тези случаи от РИК–Хасково са се произнесли, че няма нарушение на тайната на вота и са отхвърлени като неоснователни.

Има жалба за това, че е поставен агитационен материал на по-малко от 50 метра от изборна секция в община Харманли. Това е неоснователен сигнал, тъй като разстоянието е измерено и е установено, че е повече от 50 метра.

Отхвърлена е жалба за 55-та секция в община Хасково за това, че председателката е напътствала и агитирала да се гласува само с машина. „Разговаряхме с всички членове и с избиратели, които бяха там. Това не се доказа и отхвърлихме жалбата като неоснователна“, каза Якимов.

Той заяви, че към този момент не работят 11 от машините за гласуване в областта. Една в община Стамболово, в община Ивайловград – 7 и в Хасково – 3. За секциите с неработещи машини е докладвано на ЦИК и има решение за това гласуването да продължи само с хартиена бюлетина.

Към 11:30 часа днес избирателната активност в областта беше 10.39%, което показва, че до урните са отишли 23 555 души от общо 226 769 имащи право на глас.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    И
    И
    1 0
    14:46, 2 апр 2023
    Уха .
  • 2
    Th
    the dude
    2 0
    15:03, 2 апр 2023
    Ако всички гласуваха с неподкрепям никого ,може и нещо да се промени иначе независимо за кой си гласувал на един глас вземат 24 лв субсидия.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини