Директорите на училища, които спрат самоволно учебните часове след сигнал за бомба, ще търпят административна отговорност

Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов информира началниците на Регионалните управления на образованието (РУО) за получената от Министерството на вътрешните работи (МВР) днес процедура за действие при заплаха от използване на взривно устройство. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Очаква се началниците на РУО в спешен порядък да запознаят директорите на образователните институции с тази процедура.

Към писмото е приложена и заповед от 31 март 2023 г. на Иван Демерджиев, заместник-министър председател по обществения ред и сигурност, и министър на вътрешните работи, с която е утвърдена процедура за поведение и действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора, информират от МОН.

"Изпратен е сигнал до 50 училища със заплахи за взривни устройства, който е с еднакво съдържание, но с надградена информация за искане. Като се очаква от нас да преведем в една банкова сметка криптовалута, в противен случай ще бъдат извършени бомбени въздействия върху тези учебни заведения". Това каза по-рано днес за БТА Диян Стаматов - директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София, което е едно от училищата с получен такъв сигнал на електронната поща. Той е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Директорите на училища, които спрат самоволно учебните часове след сигнал за бомба, ще търпят административна отговорност. Това каза главният секретар на МВР Петър Тодоров по повод новия мейл със заплахи, който получиха няколко училища днес.

За заплахите днес Тодоров каза, че мейлът е анализиран и няма опасност, като е разпоредил да не се спират учебни занятия. Той допълни, че днес учебните часове са били прекратени само в общински училища. Главният секретар на МВР припомни, че от миналата седмица е в сила заповед на вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев според която има въведена нова процедура за реакция при заплахи, съгласно която МВР взима решение как да се действа, а не директорите на училища. Днес, спирането на учебните занятия е в нарушение на тази процедура, добави той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини