Нов кувьоз получи Неонатологията в Хасково от Кампания „Капачки за бъдеще“

    Дарение от нов кувьоз получиха днес в Неонатологичното отделение на МБАЛ-Хасково, което е единственото в областта. Жестът на Кампания „Капачки за бъдеще“ към медицинския сектор съвпадна със Световния ден на здравето, който е обявен и за Празник и на здравния работник.

    Началникът на отделението д-р Красимира Желязкова получи дарението от Лазар Радков, който е създател на „Капачки за бъдеще“ и местния координатор на кампанията Таня Челебиева.

    Първоначално кувьозът е бил предназначен за АГ отделението в Харманлийската болница, но след като е станало ясно, че то вече е закрито, е взето решение то да се пренасочи към болницата в Хасково, обясни Лазар Радков.

    „Това дарение идва точно на време и точно, когато много имахме нужда от него“, посочи заместник-директорът на Многопрофилната болница в Хасково д-р Иван Иванов.

    Само през последните десетина дни в Родилното в Хасково на бял свят са се появили три двойки близнаци, които са с ниско тегло- под 2 и под 1 килограм. Всички са момиченца. Те са под специалните грижи на неонатолозите. В отделението в момента специалистите се грижат за оцеляването на 12 недоносени бебета и новородени със специфични проблеми, обясни д-р Желязкова.

    След цялостното обновяване на АГ отделението в Хасковската болница, в инвестиционната програма на медицинското заведение за тази година е предвиден ремонт и ново оборудване и за Неонатологичното отделение. То ще бъде разширено с десет места за специализирана грижа за  бебета, съобщи д-р Иванов.

    „За щастие имаме лекари и акушери, които са на много високо ниво и които често помагат и на колегите си от съседните области“, посочи заместник-директорът на МБАЛ -Хасково.

    Предстои в следващите дни Кампанията „Капачки за бъдеще“ да дари и термо легло за отделението.

    В събота на централния площад в Хасково Кампанията „Капачки за бъдеще“ продължава своята благородна мисия. Ще се събират капачки и метални кенчета. Средствата ще отидат за закупуване и оборудване на специализирана неонатална детска линейка, която ще бъде дарена в Стара Загора. Тя е петата поредна, която оборудва кампанията и предоставя на болници в страната.

    Със средствата на хилядите дарители, обединени от екологично-социалната инициатива, в България вече няма нито една болница с кувьози от предишния век. Там, където имаше такива, успяхме да ги подновим с включването на всички хора от цялата страна в кампанията „Капачки за бъдеще“, подчерта Лазар Радков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини