Скулптура и живопис представят в художествената галерия в Димитровград

На 12.04.2023г.  в ХГ„Петко Чурчулиев” Димитровград ще бъде открита изложба на плевенската скулпторка от сръбски произход Убавка Тончев.

Убавка Тончев е родена на 2 април 1951 г. в Топли дол, Сърбия. Завършва Художествена гимназия в гр. Ниш. През 1978 г. се дипломира в специалност „Скулптура” на Националната художествена академия, София. Съпруга е на скулптора Константин Симеонов – Костика.

След завършването си активно участва във почти всички национални и представителни изложби в България и чужбина.

Нейни творби притежават НХГ София, Софийска градска галерия,почти всички галерии в страната, както и Художествена галерия гр. Плевен. А също така частни колекционери в България,Германия,Америка, Швеция,Франция,Италия,Унгария, Сърбия. Нейна творба притежава най-големият колекционер в Европа Петер Лудвиг, Германия.

Заедно със съпруга си Константин Симеонов-Костика, имат реализирани десетки паметници в Плевен и околните градове. Пластиките са изпълнени в траен материал-бронз.

През 2016г.,получава награда на Община Плевен за цялостно творчество. А през 2018г. е носител на награда на името на ''Св. Пимен'' давана от Община Плевен.

През 2018г. бе поканена от в ''Двора на Кирилицата'' гр. Плиска, да извая портрет на Вук Караджич, който е изпълнен в бронз и монтиран в алеята на писателите.

Член е от 1980 година на СБХ София а също така и на Дружеството на плевенските художници.

Понастоящем живее и твори в гр. Долни Дъбник.

В експозицията ще могат да се видят и живописни работи на съпруга ѝ Константин Симеонов – Костика, който въпреки, че вече не е сред нас, неизменно присъства в изложбите на Убавка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини