България никога не е предлагала да дари изтребителите си МиГ-29, уверяват и Радев, и министър Стоянов

Aко ние бяхме предлагали нашите изтребители МиГ, те сега щяха да са в Украйна заедно с миговете на Полша и Словакия. Това обяви президентът Румен Радев в кулоарите на парламента в отговор на въпрос за появилата се в американски медии информация, че България е изразила готовност да предостави изтребители МиГ-29 на Украйна.

"Не само, че не ги предлагаме, но нашите летци продължават и да летят, и да дежурят на своите МиГ-29 и правим всичко възможно те да бъдат и ремонтирани", подчерта държавният глава.

Според CNN България е поела ангажимента на 23 февруари, като това се съдържа в един от документите на Пентагона, изтекли в социалните мрежи за плановете на западните съюзници на Украйна миналата седмица.

Неотдавна Словакия и Полша започнаха да доставят МиГ-29 на Украйна.

България никога не е предлагала да дари изтребителите си МиГ-29. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на брифинг пред журналисти по повод информация в медиите, че България е изразила готовност да дари изтребители на Украйна.

През миналата седмица в социалните мрежи се появиха копия на предполагаеми секретни документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток. Според тях на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29. Това е "предизвикателство", според доклада, защото подобна стъпка би оставила страната без бойни самолети, необходими за изпълнение на нейните патрули за охрана на въздушното пространство ("еър полисинг"), поне до доставянето на американски самолети Ф-16. Това обаче може да се случи "най-малко след година".

По думите на министъра предвид факта, че страната ни не е заявявала желание да дарява изтребителите си, може да бъде направен извод колко достоверни са документите и доколко са секретни. „Най-вероятно това са документи, които са преработени“, добави министърът.

Българските летци продължават да летят на самолетите МиГ-29 и да дежурят с тях, заяви Стоянов. 

"В Закона за отбраната и въоръжените сили има сериозна клауза, която не позволява друга държава да носи дежурството по охрана на българското въздушно пространство", посочи министърът. Ясно е записано, че Българската армия, самостоятелно или съвместно със страна партньор, може да носи бойното дежурство, но никога друга страна вместо Българската армия, обясни той. По думите му няма как българските самолети да бъдат предоставени на друга държава, защото те са нужни на България.

По обществените поръчки за доставка на ремонтирани двигатели за МиГ-29 и за ремонт на двигатели за МиГ-29 няма развитие, съобщи Димитър Стоянов и добави, че очаква да бъдат подадени оферти. По отношение на втория двигател за МиГ-29 от Полша има бюрократични пречки в момента, необходимо е малко време, но се надявам до края на април да дойде в България, каза министърът. БТА припомня, че още през януари Стоянов съобщи, че два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша. България получи първия самолетен двигател за МиГ-29 от Полша в края на март.

Министърът добави, че има две оферти за заместващи платформи на българските изтребители и те ще бъдат представени в Комисията по отбрана към парламента, след като тя бъде сформирана. Като финансова рамка трудно ще бъдат приети, каза той и припомни, че към четири страни е отправено подобно запитване - Израел, САЩ, Франция и Швеция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини