На Разпети петък миряните минават под плащеницата, в която тялото на Христос е било завито след свалянето от кръста

    Разпети петък е най-тъжният ден за православните християни. Това е денят, в който тълпата крещи "Разпни го" към Пилат Понтийски и го подстрекава да издаде най-тежката присъда за Божия син- да бъде разпънат на кръст.

    В петия ден от Страстната седмица Иисус е обвинен, че се е нарекъл Цар юдейски и че подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Затова и е предаден на съд.

    Приковавайки го към кръста войниците слагат трънен венец на главата на Христос, за да му се подиграят и го повеждат към лобното място, където наказанията си изтърпяват разбойниците и престъпниците – Голгота.

    На лобното място Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници.

    Само на Велики петък в храмовете се изнася светата Плащеница, която през другото време се съхранява в олтара. На нея е избродирано тялото Господне.

    В катедралния храм на Хасково ”Успение на Пресвета Богородица” Плащеницата изнесоха от олтара отец Йордан, отец Антоний Енев и отец Константин. Те обиколиха с нея с храма, като така символично се извършва погребението на Христос.

    Според християнството смъртта на Иисус е жертва за греховете на цялото човечество и затова днес всички тъжат.

    Днес Плащеницата, в която е било завито тялото му, след свалянето от Кръста, се поставя в средата на храма и под нея минават миряните, като така изразяват поклонение пред Божиите мощи и благодарност за дареното изкупление на греховете. Първи под плащеницата в катедралния храм на Хасково мина отец Антоний.

    По време на утринната служба в църквата се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус Христос. През деня не се служи Света литургия.

    Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Т
      Т
      4 -2
      17:16, 14 апр 2023
      Тази плащеница добре , но във всеки град , я има , много станаха тези одеяла , кой вярва в това вечи .
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини