Кърджалийци с молитва в памет на жертвите от войната в Украйна, събират подписи за мир и неутралитет

Изображение 1 от 5

      Много кърджалийци се включиха вчера в  молитви в памет на жертвите от войната в Украйна,които се отправиха в трите християнски храма на Кърджали в последния ден на Светлата седмица. Съгражданите ни се помолиха за душите на загиналите украинци и руснаци в братоубийствената война. Те се събраха по призива на Инициативен комитет за мир, съставен от общественици от града.

      Всеки ден от както е започнала войната в Украйна се моля за мир.Молитвата е моето оръжие.Бил съм в Бесарабия и Таврия,познавам тези хора.Те загиват заради военолюбци.Войната е на границата ни.Това заяви за Кърджали бг вести енорийският свещеник отец Петър Гарена.

      Ние обичаме истината.Желаем да знаем кой провокира братоубийствения конфликт.Желаем той да бъде прекратен с дипломатически усилия.Това сподели църковният настоятел Димитър Тодоров Стойчев.

     Точно в 14,00 часа в Попската градинка пред храма „Св.Георги Победоносец” той започна събирането на подписка за Национален референдум за мир и суверенитет.Тя е по идея на Инициативен комитет в който членуват авторитети като Нешка Робева и Григор Сарийски.

    Въпросите на референдума са:

    1. Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет на България по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти?

    2. Подкрепяте ли изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната във връзка с въоръжен конфликт да се решава само с национален референдум?

    3. Подкрепяте ли пребиваването на чуждестранни военни формирования на територията на страната по повод външен за България въоръжен конфликт да се разрешава само с национален референдум?

    4. Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум, като при над 100 000 подписа Народното събрание задължително да взима решение за произвеждането му?

    5. Подкрепяте ли да е налице решение на национален референдум, когато с повече от половината от действителните гласове е избран един от отговорите – ДА или НЕ – и това мнозинство е поне една трета от участвалите в последните парламентарни избори?

    6. Подкрепяте ли национален референдум да може да се произвежда относно дългосрочни договори от компетентността не само на Народното събрание, но и на Министерския съвет, като те се ратифицират или сключват само ако има положително решение на референдума?

      Участниците в подписката се солидаризираха с излезлите на Поход за мир в 22 града на страната български граждани.

      Смятаме да продължим не само да се молим за мир в Украйна.Ще организираме и по-значими прояви докато гласът ни бъде чут,каза един от организаторите –Ангел Матушев.

      Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини