Сътрудничеството между Китай и Европа е толкова "безгранично", колкото е и с Русия, заяви китайският посланик в ЕС

Сътрудничеството на Китай с Европа и с други страни е толкова "безкрайно", колкото и връзките му с Русия, заяви китайският посланик в ЕС, като изрази увереност за неутралитета на Китай по отношение на Украйна, предаде Ройтерс.

Китайският посланик в ЕС Фу Цун е заявил това в интервю за китайското информационно издание "Дъ пейпър", но няма информация кога точно е направил това изявление. То бе публикувано малко след противоречивите изказвания на посланика на Китай във Франция, който постави под въпрос суверенитета на бившите държави от Съветския съюз, включително Украйна, по време на интервю за френска телевизия в петък.

Дипломати от ЕС упрекнаха Китай за отказа му да определи войната в Украйна като нашествие или да призове за изтеглянето на руските сили, като отбелязаха, че Пекин и Москва са обявили партньорство "без граници" само няколко дни преди руските войски да започнат нападението си в Украйна.

"Европейската страна трябва правилно да разбере израза "без горна граница"," заяви Фу пред китайското издание. "Приятелството и сътрудничеството между страните са безкрайни и не трябва да бъдат изкуствено ограничавани. Китайско-руското сътрудничество е "безгранично" и същото важи за Китай и Европа".

Фу отправи предупреждение за "опитите" да се използват двустранните отношения между Китай и Русия, за да се предизвика раздор между Китай и Европа. Той отхвърли изказванията, че Китай е "знаел предварително" за конфликта в Украйна или да е доставял оръжия.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви миналия месец, че за Европейския съюз ще бъде "изключително трудно" да изпитва доверие към Китай, ако Пекин не допринесе за търсенето на политическо решение, основано на изтеглянето на Русия от украинските територии.

"Неутралитетът пред лицето на нарушаването на международното право не вдъхва доверие", заяви Борел по-рано.

Ученията на китайските военноморски и военновъздушни сили в Тайванския проток и около острова на демократично управляващият се Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, също предизвикаха критики от страна на Европа.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини