Израел празнува 75-годишнина от основаването си

Празненствата по случай 75-годишнината от основаването на Държавата Израел започнаха днес вечерта на фона на това, което един от държавните лидери нарече "най-тежката вътрешна криза" от раждането на страната през 1948 г., предаде ДПА.

По време на основното събитие в Йерусалим бяха запалени дванадесет факли, символизиращи 12-те израелски племена. Партита и фойерверки са планирани и в редица градове.

В чест на войниците с посттравматично стресово разстройство (ПТСР) няколко града, включително Тел Авив, искат да използват безшумни фойерверки. 

Но честванията на годишнината са засенчени от спора за съдебната реформа, която според противниците ѝ представлява опасност за демокрацията. Днес вечерта в Тел Авив се проведе голям митинг срещу реформата. 

В интервю президентът на Израел Ицхак Херцог определи спора като "най-тежката вътрешна криза от основаването на държавата" преди 75 години. В същото време в интервю за израелския новинарски сайт ynet той изрази надежда, че страната може да излезе от драмата по-силна от преди. 

Голяма част от приноса на Израел към света е широко признат, докато други – също толкова значими – примери са по-малко известни извън кръга на тесните специалисти и заинтересованите страни, заяви в статия, изпратена до БТА, посланикът на Израел в България Йорам Елрон.  

Сред областите, в които Израел оказва въздействие, което далеч надхвърля очакваното от сравнително малка страна, е водата. Първоначално мотивиран от сухите условия, преобладаващи в по-голямата част от територията на страната, Израел изборетява капковото напояване, става лидер в рекултивацията на отпадъчните води и предлага богатия си опит за обезсоляване на водата по света. 

Неслучайно фразата „в единството е силата ни, в разединението – провалът“ резонира толкова силно през вековете, допълва посланик Елрон. В тези сложни времена предизвикателствата, пред които е изправено човечеството като цяло и по-специално Близкият изток, включват широк спектър от въпроси, включително опустиняването, изменението на климата, екстремизма и тероризма. И тъй като този каталог от предизвикателства продължава да се увеличава, необходимостта от единни действия е по-силна от всякога, подчертава дипломатът. 

Ясно е, че Израел не е единствената страна в световен мащаб, която подчертава важността на единството, но от основаването си преди 75 години, държавата е принудена да се бори с бойкот, както от страна на онези, които искат да видят унищожението й, така и от онези, които погрешно вярват, че изолирането на Израел може по някакъв начин да разреши упорития конфликт в региона, който не е по негов избор. 

За щастие, тази контрапродуктивна ситуация отшумява, поне в Близкия изток, а броят на държавите в региона, които все още оспорват правото на съществуване на еврейската държава, драстично намалява. Сега в очите на много враждебни в миналото държави и техните народи, Израел вече не е част от проблема, а е част от решението.

Като ярък резултат от тази промяна в отношенията между Израел и страните в региона посланик Елрон посочва Авраамовите споразумения. Отвъд забележителното установяване на нови дипломатически отношения процъфтяват и съвместните усилия в широк спектър от области. Надеждата на Израел е, че ще се присъединят още страни и че чрез последващото развитие на инвестициите, технологиите и други двигатели на прогреса, споразуменията ще допринесат за развитието на целия Близкия изток, подобно на ефекта на Европейската икономическа общност (ЕИО) в Европа през миналия век.

Израел е наясно, че подобно на повечето страни, все още предстои да измине дълъг път към съвършенството. Въпреки това държавата не се колебае да идентифицира и да се изправи срещу обществените проблеми, които стоят на пътя й, за да ги преодолее по най-добрия възможен начин, допълва дипломатът.

По време на възпоменателните церемонии в памет на загиналите войници и жертвите на терористични нападения днес в Израел имаше протести срещу правителствени служители и спорове между противници и поддръжници на съдебната реформа, посочва ДПА. 

За утре е планиран въздушен парад. За първи път в него ще участват германските военновъздушни сили.

Държавата Израел е провъзгласена на 14 май 1948 г., когато основателят на държавата Давид Бен Гурион прочита Декларацията за независимост в Тел Авив.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини