Хибернацията на китайския роувър на Марс вероятно е заради големи количества пясък и мъгла

Причината за по-дългата от очакваното хибернация на китайския роувър на Марс вероятно са големи количества пясък и прах, съобщи Ройтерс, цитирайки съобщение на ръководителя на програмата на космическата мисия до Марс Чжан Жунцяо. Хибернацията на марсохода продължава от май 2022 г.

Роувърът "Чжужун", който носи името на митичния китайски бог на вятъра , трябваше да прояви активност през декември, след като мина в планиран спящ режим през май 2022 г. "Нямаме никаква връзка с роувъра от началото на спящия режим", каза Чжан Жунцяо. "Осъществяваме ежедневно наблюдение и смятаме, че активирането не е настъпило заради недостатъчното количество слънчева светлина, която да задвижи мощностите му."

Смята се, че натрупването на прах е засегнало мощностите на роувъра, съобщи китайската държавна телевизия във вторник, цитирайки Чжан Жунцяо.

Снимки на камера на борда на орбитален апарат на НАСА показват, че китайският роувър не се движи от септември миналата година. 

240-килограмовият "Чжужун" има шест научни уреда, сред които топографска камера с висока резолюция. Мисията предвиждаше той да проучи почвата и атмосферата на планетата. Мощностите на роувъра се задвижват от соларна енергия. 

Предвидено беше роувърът да проучи и евентуални признаци на живот на Марс. Роувърът разполага с радар за изследване на водата и леда. 

"Чжужун" изучаваше повърхността на Марс в продължение на 358 дни и измина 1921 м, каза Чжан Жунцяо. По думите му марсоходът е бил активен по-дълго от първоначално предвидения тримесечен период на мисията. Освен него на Марс има още два роувъра - "Пърсивиърънс" и "Кюриосити" на НАСА. "Пърсивиърънс" е на планетата повече от две години, а "Кюриосити" - повече от десет години. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини