Протести на магистрати, прокурори и служители на следствието в подкрепа на Гешев

Следователите и служителите от Националната следствена служба (НСлС) протестираме срещу разпада на държавността, на който сме свидетели последните две години, каза пред журналисти заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров.

На практика съдебната власт и прокуратурата останаха последните острови на тази държавност, допълни той. Имахме редовно правителство за кратък срок, парламентът е ялов, занимава се със закони, които само пречат на правосъдието и не биха допринесли за подобряване на чувството за справедливост в българското общество, коментира Тодоров.

Следователи излязоха на протест пред НСлС заради атентата срещу главния прокурор. Вчера взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се е движел по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Десетки магистрати, прокурори и служители на следствието излязоха днес на протест пред съдебната палата в Ямбол в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев.

„Това е посегателство срещу ръководителя на една от основните държавни институции, което може да се приеме и като посегателство срещу държавността. Недопустимо е! Това е еманация на продължаващите от доста време незаконни, неприемливи, несправедливи посегателства срещу прокуратурата и главния прокурор“, каза пред журналисти окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Той подчерта, че няма напрежение сред служителите на съдебната власт заради случилото се с главния прокурор.

„В крайна сметка това е израз и на друго – на това, че нас не ни е страх и че не изпитват колегите притеснение. Те работеха досега, сега след протеста ще продължат да работят“, каза още окръжният прокурор на Ямбол.

Прокурори, следователи и съдебни служители от Русе подкрепиха главния прокурор, като излязоха пред сградата на Съдебната палата в крайдунавския град. 

"Тук са всички прокурори от Окръжната прокуратура в Русе, от Районната прокуратура, следователите от Окръжен следствен отдел и съдебните служители от трите институции. Събрали сме се в подкрепа на личността на сегашния главен прокурор, който стана жертва на атентат вчера, като той и семейството му бяха застрашени - предполагаме във връзка с работата и дейността, която извършва", каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. 

"Ние също сме притеснени от това, че години наред ставаме свидетели на едно политическо говорене, което е в ущърб на прокуратурата и следствието като съсловие и професионална гилдия. Смятаме, че всичко това уронва авторитета ни, злепоставя ни и в крайна сметка ни прави уязвими", заяви той. 

По думите му работата на прокурорите е да бъдат държавни обвинители и да застават срещу престъпниците вместо българските граждани, които са пострадали от престъпления. "За да можем да вършим добре и успешно тази работа, се нуждаем и от имунитет, и от несменяемост, но и от сигурност. Тази сигурност ни се ще да я усещаме повече в българските граждани и институции. Затова сме тук днес. Ние ще продължим да си вършим работата, но очакваме подкрепа и от обществото", каза прокурор Георгиев. 

Прокурори и следователи излязоха на протест пред Съдебната палата в Ловеч в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев след опита за покушение срещу него на 1 май. 

„Излязохме, първо, да изразим своята съпричастност към главния прокурор като обект на тежко умишлена престъпление. Второ, да покажем на обществеността, че не може в 21-и век в една цивилизована европейска държава някой да си позволява лукса да извършва терористичен акт срещу представител на висшата съдебна власт в лицето на главния прокурор. Не можем да не отчетем факта, че в автомобила са пътували неговата съпруга и двете му деца. Ако това тежко умишлено престъпление беше завършило по най-лошия начин, трябва да си дадем сметка какъв щеше да бъде резултатът – колко лица щяха да пострадат, в това число и момчетата от Националната служба за охрана“, каза пред БТА окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. 

Той посочи, че с колегите му не се чувстват застрашени, но не може да се игнорира случилото се, защото това е прецедент за последните 23-24 години. Това е единственият случай на посегателство срещу представител на висшата съдебна власт, добави Вълков.

„Нека да оставим колегите да си свършат своята работа, излишни са всякакви приказки и спекулации. Знам, че колегите от Националната следствена служба са абсолютни професионалисти, оперативните служби, които са натоварени да помагат, ще си свършат своята работа. След като всичко приключи, тогава да се говори, а не предварително“, каза още окръжният прокурор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини