Би Би Си: Паника, докато Русия евакуира град близо до централата в Запорожие

Русия е предизвикала "луда паника", след като започна да евакуира град в близост до атомната електроцентрала в Запорожие, казва украински представител, цитиран от Би Би Си.

Руските власти са наредили на хората да напуснат 18 населени места в Запорожка област, включително Енергодар в близост до централата, преди очакваната офанзива на Киев.

Персоналът на централата остава на място.

Украинският кмет на МелитополИван Федоров заяви, че струпване на хиляди автомобили с напускащи района е предизвикало петчасово чакане.

Същевременно ядреният надзорен орган на ООН - МААЕ - предупреди, че може да се стигне до "тежък ядрен инцидент".

Рафаел Гроси - директор на МААЕ - заяви, че ситуацията в централата в Запорожие "става все по-непредсказуема и потенциално опасна".

В изявлението на МААЕ се казва, че "докато оперативният персонал остава на площадката", има "дълбока загриженост за все по-напрегнатите, стресиращи и предизвикателни условия за служителите и техните семейства".

В съобщението се допълва, че експертите на МААЕ в централата са "получили информация, че е започнала обявената евакуация на жителите от близкия град Енергодар, където живеят повечето служители на централата".

В петък назначеният от Русия регионален ръководител Евгений Балицки заяви, че "през последните няколко дни врагът е засилил обстрела на населените места в близост до фронтовата линия".

"Затова взех решение да евакуирам преди всичко децата и родителите, възрастните хора, инвалидите и болничните пациенти", написа той в социалните мрежи.

МААЕ и преди е отправяла предупреждения за безопасността на централата, която Русия превзе в първите дни на инвазията си миналата година, след като обстрел предизвика временно прекъсване на електрозахранването.

През март МААЕ предупреди, че след повреда на електропроводите централата работи с дизелови генератори, за да поддържа жизненоважните системи за охлаждане.

Откакто Русия започна инвазията си през февруари 2022 г., броят на служителите в централата е намалял, твърди МААЕ, "но ръководството на обекта заяви, че персоналът е достатъчен за безопасната експлоатация на централата".

Руските войски окупират голяма част от Запорожка област, но не и регионалната столица Запорожие, която се намира на североизток от Енергодар през язовир Днепър, припомня Би Би Си

В неделя украинският генерален щаб съобщи, че цивилни граждани се евакуират от градовете Бердянск иПриморск, които са по-навътре в контролираната от Русия територия.

Кметът на Мелитопол в изгнание  написа в Telegram, че в магазините в евакуираните райони са свършили стоките и лекарствата и че болниците изписват пациенти на улицата заради опасения, че доставките на електричество и вода могат да бъдат спрени, ако Украйна атакува региона.

Той казва още, че две трети от евакуационните конвои - за които се твърди, че са съставени от цивилни граждани - се състоят от отстъпващи руски войници. Би Би Си не може да провери това твърдение.

"Частичната евакуация, която обявиха, върви твърде бързо и има вероятност те да се подготвят за провокации и (по тази причина) да се съсредоточат върху цивилни", добавя Федоров..

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини