Проект ще мотивира трайно безработните и младежите в община Димитровград да започнат работа

Изображение 1 от 5

    Първият център за страната, който ще търси и насърчава неактивните в пазара на труда лица, бе открит днес в Димитровград. Центърът е за насърчаване на трудовата заетост у трайно безработни. Той е по проект на Министерството на труда и социалната политика и е реализиран с подкрепата на Община Димитровград.

    За официалното откриване днес пристигна и зам.-министър Емил Мингов, който заедно с кмета Иво Димов и директора на местното „Бюро по труда“ Антония Тюйлиева, представиха какви ще са функциите на този център.

    Центърът ще бъде насочен да търси трайно неактивни на пазара на труда лица, които да насърчава, обучава и подпомага да се се включат в него. "Целта на центъра е да мотивира трайно неработещите, че е по-добре да се работи, от колкото да чакаш социалните помощи. По-добрата перспектива за едно сигурно бъдеще е, да си личност със заплата, осигуровки и т.н." заяви зам.-министър Емил Мингов. Според Мингов, в страната има около 190 000 неработещи млади хора, които трябва да бъдат мотивирани да започнат работа и да бъдат част от пазара на труда и тези същите младежи са потенциалните ползватели на услугите на този център, който ще бъде и връзка между тях и Бюрото по труда.

    Предстои да бъдат обхванати трайно безработни жители на Димитровград и малките населени места от общината. По време на откриването на центъра се регистрираха и първите му потребители, които за начало попълниха анкетни карти за присъединяване към програма. В центъра ще работят 2-ма служители с работно време от 8:30 до 17:00 часа в сградата на ЦОП (бивше училище Климент Охридски) на 2 етаж стая 4.

    Кметът Иво Димов информира, че в това отношение предстои общината да кандидатства по два проекта за безработни,  като единият е за обучение на десет болногледачи, а другият на работници в горското стопанство.

    Предстои разкриването на още 5 центъра в страната, но в Димитровград е първия такъв.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини