"Донев 2" одобри споразумение за партньорство с ЕК за информационна кампания за еврото

Със свое решение служебното правителството одобри днес проект на Споразумение за партньорство между Европейската комисия (ЕК) и Република България за организиране на информационни и комуникационни кампании за въвеждане на еврото у нас.

Инициативата е в рамките на информационната и комуникационната стратегия за еврото и Икономическия и паричен съюз. Министърът на финансите Росица Велкова е упълномощена да подпише споразумението за партньорство от името на страната ни, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Документът предвижда координиране на работата на българските и европейските власти за повишаване на информираността на обществото за функционирането на Икономическия и паричен съюз и на еврото. Очаква се то да допринесе и за плавната смяна на валутата, когато приемем еврото.

Предвидените дейности могат да бъдат съфинансирани чрез споразумение за безвъзмездни средства или да бъдат изпълнени от ЕК, в зависимост от наличието на бюджетни средства. Подкрепата на Европейската комисия чрез споразумения за безвъзмездна помощ или пряко изпълнение на дейностите не трябва да надвишава 50 % от общите разходи, направени при изпълнение на националната стратегия.

От пресслужбата на МС обясняват, че такива споразумения са подписвани и от другите държави в рамките на подготовката им за присъединяване към Еврозоната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини