Занаятчийски работилнички и забавни моменти с исторически полъх на юбилейното издание „Здравей, лято!“

    Отново забавна и много разнообразна програма са подготвили организаторите на юнския празник „Здравей, лято!“, чието традиционно място е пространството около Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково.

    Занаятчийски работилнички и забавни моменти с исторически полъх са включени в юбилейното -10-о издание на празника, който ще се проведе тази година на 4-и юни.

    Финансирането му е със средства на общинските съветници от Коалиция „Движение Заедно за промяна“ в Димитровград.

    Идеята за този празник тръгва от желанието за популяризиране на магическото място „Светилището на нимфите и Афродита“ край Каснаково, което е единственият културно-исторически обект от национално значение на територията на Община Димитровград, припомни кметът на селото Тодор Атанасов.

    Празникът, която ежегодно се провежда около Деня на детето-1-ви юни, вече е станал доста популярен и всяка година се радва на много гости и от околните общини, та дори и от региона на Пловдив. Чрез създадената традиция, расте и популярността на историческото средище. А по време на празника тази година с повече информация за Светилището на нимфите и Афродита посетителите ще запознае Нели Кръстева от Историческия музей в Димитровград, която е част от екипа, работил на разкопките на мястото, воден от д-р Веселка Кацарова.

    В неделя „Здравей, лято!“ започва в 10 часа.

    В разнообразната програма е включено театралното представление „Безопасна приказка“ от Илия Деведжиев. Спектакълът е на Театрално-музикален център- Кърджали, под режисурата на Гълъб Бочуков, е с образователен характер. Чрез него се напомнят на децата правилата за движение и как да се пазят и пазят другите от неприятни пътни произшествия.

    „Сцена на талантите“ е традиционна за празника и ще се проведе и през тази година. В нейното 10-от издание ще участват и превърналите се в талисмани на „Здравей, лято!“- близнаците Лъчо и Митко от Хасково, които участват всяка година. Водещ на Сцената ще е актрисата Тянка Господинова, а предварително записване за тези, които искат да се изявят не е необходимо, посочи общинската съветничка и част от организаторите Калина Монева.

    Ателиетата-творчески работилници на терен ще бъдат също много разнообразни. Включени са: грънчарство - с Ивайло Господинов от Димитровград, дърворезба - с Цанка Стоянова и Георги Георгиев от Димитровград, рисуването на лицата на децата е с Десислава Иванова и Тети Попова, сценографи от Пловдив. Приложно изкуство, в което ще има възможност за изработване на гривни и кукли от хартия, ще води Елица Маринова от Пловдив, включва се и приложникът Веселин Николов. Друга от работилничките ще предложи рисуване на керамични чаши със специални бои, която ще бъде водена от Академия за таланти, Димитровград.

    През целия ден ще има и различни спортни състезания, за организацията на които отговарят общинският съветник от Коалицията Валентина Кунева и Христо Тодев. Наградите за победителите са торти.

    Сред интересните прояви е инициативата на НЧ „Искра 1926”-с. Каснаково. В нея ще бъде представена кулинарна изложба, подготвена от местните домакини на баници, сладки и други местни специалитети.

    Организаторите на празника са помисли и за безплатен транспорт от града и околните села.

    В Димитровград автобусът за с.Каснаково тръгва в 9.30 часа от автобусната спирка южно от Автогарата в Димитровград. Безплатен транспорт е предвиден и от села, които са заявили повече от 10 деца за участие, както и за деца от град Меричлери.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини