Популациите на някои риби се насочват към по-хладни води на полюсите

Проучване установи, че популациите на някои риби се насочват към по-студените води на северния и южния полюс заради влиянието на глобалното затопляне, съобщи ДПА.

Експертите от университета в Глазгоу установиха, че много видове риби се местят към по-дълбоки води или към полюсите, за да избегнат повишаване на телесната си температура. Повишаващите се температури са опасни за жизнените функции на морските животни, сред които са техният метаболизъм, растеж и размножаване. 

„Възможно е скоростта на затопляне в някои региони да е твърде висока, за да могат рибите да се адаптират и затова може би местенето е най-добрата стратегия за оцеляването им“, каза Каролин Дамс, един от авторите на изследването. „В същото време виждаме, че способността им да оцеляват зависи и от други фактори като риболова, тъй като комерсиално експлоатираните видове се движат по-бавно.“

Морските животни често се оказват по-уязвими към по-резки температурни промени заради по-малкия тесен температурен диапазон, в рамките на който могат да оцелеят. Това прави дори дребните разлики във водата непоносими.

Глобалното затопляне оказа значително въздействие върху морските екосистеми през последния век. В някои райони има видове риби, които вече са напълно изчезнали. Промените в морския живот се случват до седем пъти по-бързо от реакциите на животните на сушата.

Новото изследване разглежда данни за 115 вида риби от всички големи океански региони.

Такъв цялостен глобален анализ се прави за първи път. „Въпреки че преместването в по-хладни води може да помогне на тези видове да продължат да съществуват в краткосрочен план, предстои да разберем как хранителните вериги и екосистемите ще бъдат повлияни от тези промени“, каза ръководителят на проучването проф. Шон Килън. „Ако плячката на тези видове не се премести заедно с тях, или ако тези видове се окажат инвазивни в новото си местоположение, в бъдеще може да има сериозни последствия.“ 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини