Прокуратурата иска имунитета на депутат заради блудство с дете

Софийската градска прокуратура предложи на ръководителя си Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на депутат от 49-ия парламент с инициали Д.А. заради блудство с дете след принуда.

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31.05.2023 г. досъдебно производство и в него се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Д.А. за престъпление по чл. 150, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Наблюдаващият прокурор е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 07.05.2023 г., в с. Бистрица, народният представител е извършил престъплението, за което го обвиняват, "с лице, навършило 14-годишна възраст".

Като член на парламента той се полза със защита. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на защитата му. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС, напомнят от прокуратурата. 

Народният представител Даниел Александров ще направи кратко изявление в 16:00 часа пред централата на партията, съобщиха от ГЕРБ.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини