Китай разработва седемместен космически кораб от ново поколение

Китай разработва космически кораб от следващо поколение, който ще има места за седем души, съобщи Синхуа, позовавайки се на космическата агенция на страната.

По-просторен от сегашния триместен апарат, новият ще може да превозва повече товарни запаси и повече членове на екипажа. Това ще допринесе за разширяване на мащаба на пилотираните полети и отваряне на нови области като космическия туризъм, каза в интервю Чжоу Цзянпин, главен конструктор на китайската пилотирана космическа програма.

Разработва се и нова ракета-носител. Според Чжоу новата пилотирана ракета е проектирана да има по-голяма изстрелваща сила, компоненти за многократна употреба и по-голям обем за полезен товар, като по този начин ще стане по-икономична от предишните поколения.

Пекин активно развива национална космическа програма, разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната и Марс. През 2022 г. Китай извърши 64 изстрелвания, като отново подобри собствения си рекорд и се нареди на второ място след САЩ.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини