Пригожин взе в плен подполковник от редовната армия на РФ - продължението на историята

Подполковникът от руската армия, който преди това е бил пленен от групата Вагнер, разказа за мъченията, с които е бил принуден да признае, че е минирал пътищата за бягство на наемници. Видеото публикува телеграм каналът "База".

Във видеото подполковникът от въоръжените сили на Руската федерация Роман Винивитин, очевидно вече освободен от плен, излага подробно своята версия за конфликта с наемниците.

"Обикалях моите части и предни формирования, офицерите от ЧВК ми препречиха пътя. Нямаше основания за това. Като боен офицер нямаше да търпя това. Бяха пратени ги на х*й", казва подполковникът.

По-късно обаче Вагнер все пак взели Винивитин в плен. При какви обстоятелства подполковникът не казва.

"Държаха ме в мазето, издевателстваха така, както никой озлобен руски войник не би издевателствал с пленен войник от Въоръжените сили на Украйна. Бях бит, не ми даваха да спя, три пъти на нощ просто ме измъкваха от мазето и опитваха да ме застрелят", казва той.

Винивитин опровергава твърденията на Пригожин, че 72-ра бригада е минирала пътищата за отстъпление на групата Вагнер. Подполковникът казва още, че неговата бригада има отдавнашен конфликт с наемниците от "Вагнер", по време на който се твърди, че вагнеровци са откраднали от армията два танка Т-80, четири оръдия, един Камаз и една бойна машина на пехотата.

"Имаше случай, свързан със заплаха за физическа разправа срещу бойците от ротата за РЕБ (радиоелектронна борба), на които обещаха да ги обкръжат и "занулят" само защото не работят така, както искат "Вагнер". Старшината на един от нашите батальони беше отвлечен, измъчван, изтезаван, пръскан с киселина в очите, поливан с бензин. Началникът на щаба беше отвлечен, бит и изхвърлен вързан в района на бойните действия", твърди подполковникът.

Винивитин също така твърди, че вагнеровците са изнасилили един от войниците от неговата бригада, други са отвлекли и "опитвали да ги разменят за боеприпаси".

Конфликтът на Пригожин с Винивитин

Миналата седмица лидерът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че по време на боевете в Бахмут войници от 72-ра бригада на руските въоръжени сили са минирали пътищата, по които наемниците е трябвало да се оттеглят от града. Той показа и рапорт за престрелка между руски войници и вагнеровци от 17 май.

Пригожин публикува и видео с подполковника от руската армия Винивитин, който признава пред камерата, че в нетрезво състояние е минирал пътя към тила на вагнеровците. Явно под натиск руският офицер заяви, че го е направил от лична неприязън към наемниците.

По-късно "Легионът на свободата на Русия" предложил на Пригожин да размени пленения Винивитин за войници от руската армия, взети в плен от бунтовниците в битките в Белгородска област. Пригожин обаче отказал такава размяна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини