Национален събор "Ден на славянското единство" организират в село Ябълково

На 25.06.2023г.  от 10.00ч. на центъра в  село Ябълково ще се проведе традиционния Национален събор "Ден на славянското единство", съобщават от местната администрация.

През далечната 1871 година - българи, чехи, словаци и поляци участват в строежа на железницата, която свързва Виена и Истанбул строена от Барон Фон Хирш. Те създават първият и единствен Интернационален таен революционен комитет със съдействието на Васил Левски. Комитетът имал за цел да подпомага революционните борби на българите за Освобождението от османско иго. В тази връзка в село Ябълково се изгражда Славянски дом - огнище на първата читалищна дейност в селото.

Поводът е отново да се отбележи иславянското единство и да се затвърдят приятелските отношения. В програмата ще участват групи за патриотични песни и ГНХ "Алма" при НЧ "Хр.Ботев 1871" с.Ябълково, Забавно-духов оркестър-Димитровград,  Общински център за танцово изкуство "Галаксико", танцов клуб "Хоротропци" гр.Кърджали, изпълнители от НЧ "Просвета 1896" гр.Меричлери и Славянско дружество в България гр.София.

Организатор на събитието е НЧ "Христо Ботев 1871" с.Ябълково.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини