Рекордна температура на повърхността на Атлантическия океан измериха учените

Температурата на повърхността на Атлантическия океан в северната му част се повишава от март всеки ден, като през юни е достигала най-високото си ниво за повече от 42 години измервания, писа британският в. "Гардиън".

Този месец отчетените стойности в Северния Атлантически океан са с около 0,5 градуса по Целзий по-високи от нивата за юни, регистрирани от 1981 г. насам.

Рекордната температура на повърхността на океана не се ограничава само до тази част на океана. От края на март среднодневната температура на повърхността му в световен мащаб е най-високата от началото на наблюденията, като в началото на април е достигнала 21,2 градуса и надминава предишния рекорд от 21 градуса, измерен през март 2016 г. Сегашната дневна световна средна стойност е 20,9 градуса, което е с около 0,2 градуса над предишния рекорд за месец юни.

Учените обясняват тези по-високи от обичайните средни стойности в световен мащаб с настъпващото природно явление Ел Ниньо.

От американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата посочват, че феноменът ще повлияе на глобалната климатична система и ще доведе до нови температурни рекорди.

Природното явление Ел Ниньо, известно със своя затоплящ ефект, заменя противоположния климатичен модел Ла Ниня, който се свързва със захлаждане на Световния океан. Той доминираше в последните три години, като понижи леко глобалните температури.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини