Сериал на Netflix доведе до бум на туризма в швейцарско градче и жителите не са доволни

В малкото рибарско селце Изелтвалд в Швейцария живеят само около 400 души. Разположено на южния бряг на езерото Бриенц, то е тихо, спокойно и рядко посещавано от външни хора. Поне такава беше обстановката там преди сериал на Netflix да промени това и да го постави в списъка с желани дестинации на туристите.

Някога тихото швейцарско село сега посреща огромен брой туристи - предимно от Южна Корея и Югоизточна Азия, разказва американското издание "Bloomberg". Приливът от посетители дори е станал толкова интензивен - че понякога те дори надхвърлят броя на местните жители.

Всичко това се дължи на популярната корейка драма "Crash Landing on You" (Любовта се приземи върху теб), която според данни на Nielsen Korea е четвъртата най-гледана телевизионна програма в историята на Южна Корея. Премиерата на сериала е още през 2019 г., но постепенно придобива по-голяма популярност заради международното разпространение по стрийминг услугата Netflix.

Сюжетът е предимно романтичен и проследява Юн Се Ри - наследница на конгломерат от Южна Корея, която след инцидент с делтапланер се озовава в Северна Корея, където среща офицер от армията и там двамата се влюбват. Действието в сериала всъщност се развива в Северна Корея, но много от сцените са заснети в Швейцария.

Особено ключова сцена се разиграва на езерото Бриенц, чиито красиви тюркоазени води, обградени от планини, са се запечатали в съзнанието на зрителите. Локацията дори е отбелязана в Google Maps като "мястото, където е сниман Crash Landing on You", а романтичният контекст от сериала го е превърнало в популярно място за предложения за брак, сватби и снимки за годеж.

Езерото Лунгерн, на 40 минути път с кола от езерото Бриенц, където е заснета част от друг епизод, също бележи наплив от южнокорейски туристи.

Превръщането на определена локация в туристическа сензация не е нещо ново. Подобно нещо се случи с туризма в Хърватия заради ентусиазма около "Game of Thrones" (Игра на тронове) и в Сицилия заради хита на HBO "The White Lotus" (Белият лотос).

Така нареченият телевизионен туризъм в места като швейцарското село Изелтвалд обаче може да разстрои хармонията там, тъй като местността и общността са малки. В селото има само няколко скромни хотела и ресторанта, от които малцина печелят значително, въпреки че през последните месеци семейният хотел Chalet Du Lac се радва на все повече резервации от азиатски гости. По-забавената реакция се дължи и на мерките срещу COVID-19, които доскоро възпрепятстваха азиатските посетители.

"Дойдох в Швейцария преди 10 години, но тогава не знаех нищо за Изелтвалд. Разбрах за него от "Crash Landing on You" и се радвам, че успях да дойда тук, защото е толкова красиво място", казва 30-годишната Йонг-Ах Лий от Южна Корея пред изданието.

22-годишната Рамия Мамиди идва със сестра си от Филаделфия, САЩ, за да си направи снимки от локацията, която е гледала в сериала: "В сериала наистина можеше да се види красотата на Швейцария. Мисля, че това е нещо, с което са се справили наистина добре", споделя тя.

Но дори туристите в Изелтвалд виждат рисковете, които туризмът може да нанесе на такава малка дестинация. При посещението си Лий изразява противоречиви чувства: "Смятам, че е чудесно, че сериалът увеличи популярността на това място, което иначе не би имало толкова много посетители, но също така виждам как това може да бъде лошо за жителите, които живеят тук, тъй като се увеличава шума и безпокойството."

И това вече се случва. Заради големия интерес селото пусна двуетажни автобуси, които да превозват туристите до живописните места, които идват да видят.

Междувременно някои от местните жители недоволстват заради увеличаващия се брой посетители. В коментар пред "Bloomberg" жена признава, че те са "твърде много".

"Местните хора могат да се почувстват малко претоварени от цялата ситуация, особено около въпросното езеро. Това е малко селце, което по принцип само по себе си е красиво място, и изведнъж започват да се появяват стотици туристи всеки ден", посочва Маркус Бергер, ръководител на отдела за корпоративни комуникации в Switzerland Tourism.

Според него някои смятат, че това е просто бум, който в даден момент ще приключи, но компанията му ще продължи да води хора до езерото Бриенц дори когато интересът от "Crash Landing on You" отшуми.

"Би било жалко да не доведем хората на това красиво място", признава той.

Източник: http://bulevard.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини