Десетокласници съдиха съученичка за притежание на наркотици в симулативен процес

    Днес в районен съд Димитровград се проведе симулативен процес. Той се разигра от ученици от 10-ти клас на ПМГ „Иван Вазов“, които заеха местата на прокурор, съдия, съдебни заседатели, адвокат, подсъдим, свидетели и компетентни лица.

    Младите хора бяха напътствани от юридически съветници, като до обвинителя бе прокурор Кристияна Попова, до младия адвокат бе адв. Гергана Кръстева, а съветник на съдията бе съдия Огнян Гълъбов. Инициативата се проведе като част от националната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, като симулативните процеси са вече традиция в димитровградския съд. 

    Казусът, върху който работиха младежите, бе за притежание на наркотици, в което бе обвинена обвиняемата. Сюжетът на симулативното дело бе, че младо непълнолетно момиче е заловено след обиск с 2 вида наркотик в малки размери, намиращ се в джоба на якето й. Полицейски патрул спира за проверка автомобил на бул. Стефан Стамболов, след като са констатирали, че се движи с превишена скорост, и при извършената проверка по думите на полицейските служители, младото момиче е изглеждало видимо притеснено, което е провокирало и по-обстойна проверка и обиск, след който в джоба на якето са били открити 2 вида наркотик, *амфетамин и **синтетичен канабионид под формата на чай за пушене.

    Защитната теза на адвоката, подплатена от свидетелски показания на приятелите на подсъдимата, които са били с нея във въпросната вечер бе, че групата младежи са били на разходка в Стара Загора, където са постели МОЛ и магазин за дрехи. В магазина за дрехи подсъдимата е била забравила своето яке в съблекалня, а когато се сеща по-късно, че якето й е останало в съблекалнята, се е върнала да го вземе и го е намерила преместено извън кабинката. След което младежите потеглят към Димитровград, но шофьорът си позволил да наруши максимално допустимата скорост, защото бързали да се приберат преди вечерния час на подсъдимата. Това предизвикало и спирането им от полицейските служители, а видимото притеснение на момичето е било поради това, че закъснявала да се прибере на време. Според защитата, наркотиците са били подхвърлени в джоба на подсъдимата и тя нямала представа че са там, но според свидетелските показания на полицаите, тя не е била учудена, че те са в джоба й.

    След излагането на доказателствата и пледоариите на защитник и обвинител, съдебният състав обяви обвиняемата за виновна, но поради смекчаващи вината обстоятелства, като чисто съдебно минало и младостта й, не й наложи исканото от прокурора лишаване от свобода за 6 месеца, а й назначи консултация със специалисти, които да й помогнат да поправи поведението си.

    В делото се включи и вещо лице, което е установило, че намерените вещества в обвиняемата са наркотици и сподели за ефекта от тях върху човека. 

    *Амфетамините:

    Преки физиологични и психични ефекти: Въздействието продължава около 6 часа. Съпроводено е от:  Необратими увреждания на кръвоносните съдове в мозъка, Инфекции (при инжектиране), Сухота в устата,   Разширени зеници, Повишено кръвно налягане, Ускорен пулс, Повишена температура, Учестено дишане, Прилив на енергия,Бърза и ясна мисъл, разговорливост, самоувереност, Цялостно усещане за благополучие, Сериозна загуба на тегло 

    Рискове: Независимо от начина на приемане, ефектът е мощен и настъпва бързо. Големите дози могат да предизвикат безпокойство, колебливост, параноя. Нарушенията в режима на сън и хранене могат да понижат имунитета на организма. Много характерни за този род стимуланти са острите психически разсройства, известни като амфетаминова психоза. Според специалистите психозите от амфетаминов тип включват много от съществените симптоми на шизофренията, което прави тези две различни по произход състояния трудно разграничими. Обикновено амфетаминовите психози отшумяват за няколко седмици след спиране на дрогата, но някои симптоми могат да се появяват и по-дълго. Толеранс към ефектите на амфетамините се развива бързо. За запазване на желаните еуфорични усещания употребяващите започват да приемат веществото по-често, сменят начина на приемане, напр. от гълтане и смъркане на пушене и инжектиране, или увеличават количествата.

    Продължителната употреба води до:  Безсъние, лесна възбудимост, Загуба на апетит и намаляване на теглото с 10 – 15 кг, Гадене, повръщане, диария, Кожни обриви и инфекции, Повишено кръвно налягане, сърдечна аритмия, Увреждане на мозъчни клетки, Параноидно състояние, мании за преследване, депресия, безпокойство, тревожност, Суицидни нагласи, Психотични симптоми, които могат да прераснат в агресия, Халюцинации

    **Синтетичен канабионид Насипните синтетични химикали се смесват с или разпръскват върху билки, обикновено в промишлен мащаб. Често се използва оборудване (като бетонобъркачки) и течни разтворители като ацетон или метанол за разтваряне на прахообразните химикали. След смесване на билките с разтворената синтетика, те се изсушават и пакетират за продажба в Интернет чрез търговци на дребно, от определени магазини в градските райони или от дилъри. Синтетичните канабиноиди обикновено се продават в растителни смеси за пушене, но не във всички такива смеси е установено тяхното наличие. Някои от тези вещества могат да се продават и под формата на течност за електронни цигари. От всички НПВ в България е най-разпространена употребата именно на синтетичните канабиноиди. Тъй като те се смесват с растителна маса с цел да се пушат, най-често на жаргон са наричани „чай“, „билка“, „тамян“.

    Документираните клинични вреди са както остри, така и дългосрочни симптоми като: припадъци; конвулсии; кататония; увреждане на бъбреците; хипертензия (повишено кръвно налягане); болки в гърдите; миокардна токсичност; исхемичен удар.

    Чести странични ефекти са тежко повръщане, тревожност, панически атаки, раздразнителност, агресия. В допълнение към това синтетичните канабиноиди могат да предизвикат екстремна психоза при уязвими употребяващи. Докладвани са 20 смъртни случая, свързани със синтетични канабиноиди между 2011 и 2014 година.

    Синтетичните канабиноиди могат да предизвикат възникване на толеранс, зависимост и абстинентен синдром.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини