Преговорите за конституционни промени: Парламентът да се разпуска, когато започва формалната предизборна кампания

Една идея, която се лансира и която като че ли е точка на съгласие, е да се продължи работата на парламента, т.е. парламентът да се разпуска и да прекъсва работа, едва когато започва формалната кампания, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти след среща между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС за конституционната реформа. 

Според сегадействащите текстове на Конституцията ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори.

Има висока степен на съгласие по едрите цели на съдебната реформа в нейния конституционен аспект, обяви той. И трите политически сили изразиха съгласие, че посоката е да ограничим безконтролността на главния прокурор, да преформатираме Висшия съдебен съвет в съгласие с международните стандарти и препоръките на Венецианската комисия, да видим и да обсъдим допълнително идеи за преформатиране на института на служебния кабинет и да въведем индивидуална конституционна жалба по някакъв начин, посочи Христо Иванов. Той добави, че това са целите, но има спорни моменти по конкретните решения, които ще бъдат обсъждани в конституционната комисия в парламента.

Иванов коментира, че за служебния кабинет има различни идеи и има нужда от повече обсъждане. Той посочи, че нещото, което се очертава като точка на съгласие, е тези периоди, в които има служебен кабинет, назначен от президента, без парламент, да бъдат максимално съкратени. Има други различни идеи, те стъпват на модели – включително може да видите гръцкия модел, при който на президента са му посочени от кои фигури може да избира служебен премиер, посочи Христо Иванов. Той даде примери също с Конституцията на Република Северна Македония, в която съставът на един такъв служебен кабинет е по един или друг начин предварително определен. 

Христо Иванов изрази надежда в рамките на десетина дена да рестартират конституционната комисия в парламента и да лансират експертни фигури, които не носят някаква голяма политическа натовареност. 

Другото нещо, за което се съгласихме, е, че трябва да разширяваме съгласието, посочи съпредседателят на ДБ. На експертно ниво продължаваме диалога и консултациите с другите политически формации в парламента, така че се надяваме към момента, в който рестартираме конституционната комисия, да има по-широко участие, допълни той. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини