От 5 до 7 юли се подават заявления за първия етап на класирането за прием в гимназиите от осми клас

В периода 5-7 юли предстои подаването на заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием по реда на Наредба 10 от 1 септември 2016 г. на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование, съобщават от Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град на сайта си.

Подаването на заявление за участие в първия, третия и четвъртия етап на класирането ще бъде само по електронен път - на тази платформа в интернет. Това може да стане: без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействие на училището, в което ученикът завършва седми клас през профила на ученика в рамките на работния ден; със съдействие на друго училище (т. нар. училище-гнездо), определено от началника на РУО в София-град, в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа - https://infopriem.mon.bg, и индивидуален код за достъп.

До 13 юли се очаква да бъдат обявени списъците с приетите ученици от първия етап на класирането в гимназиите от осми клас.

От РУО отбелязват, че за професионалните паралелки е необходимо да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

"Цялата необходима информация относно оценки ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуване и класиране. Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявление за участие в първи етап на класиране", поясняват от РУО в София-град.

Съгласно чл. 63, ал. 2 от Наредба 10 на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование, учениците, които кандидатстват за профила "Физическо възпитание и спорт", подават в училището следните документи за участие в приема: заявление за участие в класиране по образец на училището; копие на свидетелство за завършено основно образование; копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика; служебна бележка, издадена от съответната спортна федерация, която удостоверява, че ученикът е класиран за участие в олимпийски игри или на призово място от световно, европейско, балканско или държавно спортно първенство.

Паралелки с профила "Физическо възпитание и спорт" има в 28-мо Средно училище "Алеко Константинов" и в 132-ро Средно училище "Ваня Войнова".

На 28 юни Министерството на образованието и науката съобщи резултатите от националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), и по математика, в края на седми и на десети клас. Средният резултат за седми клас по БЕЛ е 55,04 точки. 13 ученици са постигнали максимален бал от 100 точки; 15 ученици - 99,5 точки; 34 ученици - 99 точки.

По български език и литература седмокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор. Повече от 3000 ученици са получили максимални или много близко до максималния брой точки от работата си върху тези задачи. Умеят да намират и извличат информация от текст. Над 75% от седмокласниците не се затрудняват при определянето на синоними и антоними. Две от задачите с избираем отговор са затруднили учениците: определяне вида на употребено в изречение местоимение и определянето на вида на изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудна се е оказала 25-а задача. През тази година учениците трябваше да разтълкуват внушенията на стихове от одата "Опълченците на Шипка" - близо 2/3 от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват смисъла на посочените стихове.

През тази година седмокласниците работиха върху разказа "Ева, която расте и се смалява" и по-голямата част от тях са се справили с преразказа, като средният брой точки на 26-а задача е 17,8 точки от общо 35.

На изпита от националното външно оценяване по български език и литература с 0 точки са 0,3% от явилите се ученици.

Средният резултат, постигнат от седмокласниците на националното външно оценяване по математика през учебната 2022-2023 година е 35,29 точки. Той е съизмерим с резултата, постигнат през миналата година. Максимален резултат от 100 точки имат 262 ученици, а 180 ученици имат 0 точки. Повече от половината ученици успешно се справят със задачите, свързани с пресмятане на числов рационален израз и с решаване на неравенство. Около 37% от седмокласниците умеят да разграничават простите числа в дадена редица от числа, почти 2/3 от учениците се затрудняват да прилагат свойствата на пропорциите. Почти 40% от седмокласниците демонстрират познания за елементите и свойствата на валчестите тела и се справят успешно с намиране обем на конус. Учениците се затрудняват при определянето и записването на координатите на симетрична на дадена точка в правоъгълна координатна система. Проблеми има и при разчитането, използването и интерпретирането на данни, представени с текст или диаграма, както и при съставянето на математически модел на реални житейски ситуации и преобразуването му с математически методи и алгоритми.

Двама ученици имат по 100 точки и на двата изпита от националното външно оценяване - по български език и литература, и по математика.

По региони най-добре на изпита по БЕЛ се представят седмокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-ниски са резултатите в Сливен, Ямбол и Кърджали.

Регионите, в които учениците имат постижения от изпита по математика над средните за страната, са София-град, Варна и Бургас. С най-ниски резултати са седмокласниците от регионите Видин, Разград и Сливен, съобщиха тогава от МОН.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини