Ще има ли виновни за масовия мор на риба в р. Марица?

Изображение 1 от 2

    В петък вечер на 07.07.2023 към 18:30ч. рибари забелязват огромни количества мъртва риба в река Марица край димитровградските села Брод, Нова Надежда и Райново.

    Екокатастрофа по река Марица край Димитровград, тонове мъртва риба?

    В същата вечер е сигнализирана РИОСВ - Хасково, които заедно с Басейнова дирекция, Регионална лаборатория - Хасково взеха проби от водата от 5 пункта по течението на реката. Част от пробите, които се взеха в петъчната вечер след 21 часа, бяха взети от заустванията на химическия завод Неохим съвместно с техни представители.

    Резултатите от пробите, които са взети, се очаква да бъдат готови през тази седмица и да покажат дали е имало някакъв вид химическо замърсяване или друга причина, която е довела до масовия мор на рибата по течението на Марица. Анализът на водата ще покаже дали в някой от петте точки, все още е имало замърсяване, което да е довело до измирането на рибата и другите организми в реката.

    Наша проверка след получаване на сигнала показа, че много рибари ловяха риба от водите на Марица в часовете след измирането на рибата. До момента не е пристигнала информация до нашата редакция, дали има хора които да са пострадали от някакъв вид натравяне, при евентуалната консумация на риба от р. Марица , която да е била наситена с вредни вещества.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини