Българското разузнаване очаква решаващите фази на войната да са през тази година

Средата на сигурност през 2022 г. е била сериозно влошена заради непредизвиканата агресия на Русия към Украйна. Това посочват в годишните си доклади за 2022 г. Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Служба "Военно разузнаване".

Според службата решаващите активни фази на войната предстоят през настоящата 2023 година.

ДАНС отличава и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани

"Руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира съществуващата архитектура за сигурност в Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори и създава вектори за глобална енергийна, икономическа и продоволствена несигурност", обобщава ДАНС. Според агенцията през 2022 г. най-съществено влияние върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани. Негативни отражения продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

"Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. Процесите водят до промяна на основни енергийни и транспортни коридори и генерират значителен бежански поток към Европа, който създава допълнителни предизвикателства за приемащите държави. Фактори за дестабилизация на региона се явяват и "замразените" конфликти (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е ключов фактор", пише в доклада.

Добавя се, че през миналата година в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението, а ситуацията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка се характеризира с хронична нестабилност, подхранвана от конкурентните амбиции за обособяване на сфери на влияние и достъп до ресурси на глобални и регионални фактори.

"Войната в Украйна създава значителни предизвикателства от отношение на продоволствената сигурност на редица страни, което усилва съществуващите социално-икономически проблеми. Вакуумът по отношение на сигурността в част от държавите в тези региони е благоприятна почва за дейността на криминални и/или терористични организации, които засилват рисковете за европейските държави, произтичащи от незаконната миграция, радикализацията и тероризма."

ДАНС обобщава, че в тази стратегическа среда глобални и регионални фактори прилагат хибриден инструментариум за влияние в райони и държави от интерес, използвайки и/или създавайки уязвимости и зависимости. Войната в Украйна е илюстрация за нарастващото прилагане на военна сила за реализация на целите.

Процесите в региона предопределят и високата разузнавателната активност у нас в посочения период.

През годината неоправданата руска военна агресия в Украйна има негативни проекции и върху глобалната финансова система.

"Водещи международни финансови институции с бизнес в Русия заделят извънредни провизии, за да се подготвят за потенциални загуби. На този фон през 2022 г. българският финансов сектор остава относително стабилен, а банковата система запазва висока ликвидност и добра капиталова адекватност.

Войната в Украйна не оказва съществено влияние върху дейността на терористичните организации, но намира отражение в джихадистката пропаганда. През 2022 г. няма извършени нападения, мотивирани от военните действия. Същевременно в комуникационните си материали терористични организации призовават симпатизантите си да се възползват от ситуацията за водене на джихад срещу "кръстоносците", за каквито определят и двете воюващи държави.

Терористичната активност през годината няма пряко проявление върху България.

За посочения период миграционният натиск към България нараства значително. Към страната се насочват голям брой украински граждани, част от които се възползват от предоставянето на временна закрила. Едновременно с това миграционният поток от юг се увеличава почти 4 пъти в сравнение с 2021 г.

През 2022 г. войната в Украйна и изострянето на геополитическото противопоставяне обуславят нарастване на заплахите за европейската критична инфраструктура. Налице са физически и киберпосегателства срещу енергийни, транспортни, комуникационни и информационни системи. Увеличават се рисковете за екологичната сигурност, свързани с умишлено увреждане или инциденти с критична енергийна инфраструктура.

Руската инвазия в Украйна и използването от Москва на енергийните зависимости за натиск срещу Европа създава значителни рискове за енергийната сигурност на държавите от Европейския съюз и стимулира процеса за диверсификация на източниците на енергийни ресурси.

Действията на Кремъл създават предизвикателства за поддържката и модернизацията на мощностите на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД.

Руската военна агресия в Украйна създава извънредни предизвикателства и за транспортния бранш, който все още не се е възстановил напълно от последиците от COVID-19.

"Корабоплаването в Черно море функционира в условия на повишен риск поради увеличеното военно присъствие и инцидентите с товарни кораби, блокираните украински пристанища и затворените за руски плавателни съдове европейски портове, опасността от сблъсък със свободно плаващи мини и отказите на водещи международни компании да застраховат плавателни средства и товари", пише в доклада.

Руската агресия в Украйна задълбочава и рисковете за продоволствената сигурност в световен мащаб. В условията на несигурност, повишено търсене и ограничени от различни фактори доставки, продължаващото поскъпване на торовете и препаратите за растителна защита наред с енергийната криза провокира нарастване на цените на хранителните стоки, което има силен негативен икономически и социален ефект.

През 2022 г. руската агресия в Украйна допълнително засилва нарастващата през последните десетилетия тенденция за увеличаване на кибернападенията в интернет. Причината е нарастващият интензитет на зловредни действия на подкрепящи Кремъл хакерски групи, използващи киберпространството за деструктивна намеса по отношение на сигурността и функционалността на информационни и комуникационни системи в разглеждани като противникови държави и организации.

ДАР: Кремъл продължава да използва широк инструментариум от хибридни средства

"Външната среда на сигурност през 2022 г. беше трайно влошена в резултат на военната агресия на Руската федерация (РФ) срещу Украйна и произтичащите от нея рискове и заплахи. Руската инвазия се превърна в директно предизвикателство за европейската архитектура за сигурност и демократичните принципи и устои на международното право. За постигане на целите си в европейските страни Кремъл продължи да използва широк инструментариум от хибридни средства", пише в доклада на Държавна агенция "Разузнаване".

Наличието на "замразени" конфликти в постсъветското пространство, възможностите за тяхното реактивиране и използването им като средство за натиск са продължили да оказват отрицателно влияние върху сигурността в Черноморско-Каспийския регион.

Провежданата от Китай политика на засилване на геополитическото му влияние, взаимодействието между Пекин и Москва и интензифициралите се провокации от страна на КНДР се явиха предизвикателство за сигурността не само на Азиатско-Тихоокеанския регион, но и в глобален план.

Рискове за сигурността са продължили да пораждат нестабилността в Западните Балкани, както и конфликтите в Близкия изток и Северна Африка. Обстановката в регионален план е била негативно повлияна от проявите на национализъм и амбициите за влияние на външни фактори.

Руската агресия срещу Украйна е създала нови сериозни предизвикателства и забави започналото възстановяване на глобалната икономика от пандемията от COVID-19.

Негативно въздействие върху външната среда на сигурност са оказвали активността на терористични структури, действията на държавни и неправителствени фактори за хибридно въздействие, трансграничната организирана престъпност и нелегалната миграция.

"Военно разузнаване": Западната всестранна подкрепа е жизненоважна за оцеляването на украинската нация

Основният фактор, оказал негативно влияние върху стратегическата среда на сигурност през 2022 г., и определящ предизвикателствата за националната сигурност на България, е била инвазията на Русия в Украйна, пише в доклада на Служба "Военно разузнаване".

"Кремъл не постигна първоначално поставените си цели да овладее в рамките на няколко дни конкретни зони и райони украинска територия, да блокира ефективно Киев в качеството му на център на тежестта, да предизвика смяна на централната власт в Украйна и да създаде плацдарм за последващи действия на конкретни вторични направления на запад. Бойните действия преминаха през няколко фази с постепенно редуциране на линията на съприкосновение до настоящия фронт на активни бойни действия в източната и южната част на Украйна и периодично кинетично въздействие върху цели от предимно цивилната критична инфраструктура", обобщава ситуацията службата.

Посочва, че западната всестранна подкрепа е жизненоважна за оцеляването на украинската нация.

"Към момента противостоящите си страни демонстрират непоколебимост при преследване на целите си с военни средства, като решаващите активни фази на войната предстоят през настоящата 2023 година", обобщава "Военно разузнаване".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини